Hvorfor Kina ...

Kina - en ekstraordinær historie

Kina er på mange måder et facinerende land, ikke kun på grund af dets 3-4.000 år lange historie, og den kinesiske kulturs betydning for den Østasiatiske civilisation, men nok så meget for den globale betydning som Kina har fået i de sidste årtier.

Da Mao Zedong døde i 1976, var Kina fortsat et af verdens fattigste lande. Siden starten af 1980'erne har Kina oplevet en økonomisk vækst på over 10 % årligt, og udviklet sig fra et fattigt tilbagestående landbrugssamfund til i dag at være verdens næststørste økonomi.

  • Blir det 21. århundrede det 'kinesiske århundrede' som det 20. århundrede var det amerikanske?

  • Er Kinas udvikling til global økonomisk supermagt en trussel for vesten eller redningen for vores skrantende økonomier?

    Vil Kinas opstigen blive set som en trussel for USA's dominerende position og kan resultatet blive krig - den såkaldte "Thukydids fælde"?

  • Er Kina realiseringen af drømmen om hurtig vækst og velstand, eller et levende marerit om materialismen og vækst-filosofiens negative konsekvenser?

Ligesom Kinas økonomiske udvikling er ekstraordinær, så er de udfordringer som Kina står overfor ikke mindre end tidligere. Det gælder korruption, økonomisk ulighed, mega-byernes eksplosive vækst, de voldsomme miljøødelæggelser og opretholdelsen af den social og politisk stabilitet.

Kina har i gennem hele det 20. århundrede stået overfor store problemer og udfordringer. Om de også denne gang kan løse udfordringerne og hvordan det i givet fald vil ske, vil tiden vise.

Otto Leholt - Foredrag om Kinas historie
+ 45 2232 9110 otto(.)leholt(at)gmail.com
Online visitors: 9   Last updated: 03-11-2018 by Otto Leholt © All rights reserved