Kina-historie.dk

Kina: hvorfra - hvorhen?

Forstå vor tids Kina, som det har udviklet sig i det 20. årh.
gennem revolutioner, krige og kaos til vor tids globale økonomisk supermagt

 • Hvordan kunne Kina udvikle sig fra et fattigt bondesamfund til verdens største industrination på 30 år?
 • Få et historisk perspektiv på det moderne Kina: fra Kejserrigets fald i 1912 til Mao Zedongs kommunistiske utopi til Xi Jinpings moderne Kina.
 • Hvilke udfordringer står Kina står overfor i dag - såvel indadtil som udadtil?
 • Den Kinesiske Civilisations rødder - © Otto Leholt Forstå den kinesiske kulturs rødder i Daoisme, Konfucianisme og Legalisme
 • Vestlig imperialisme - Opiumskrigene og kejserstyrets opløsning 1911 © Otto Leholt Vestlig imperialisme - Opiumskrigene og kejserstyrets opløsning og revolutionen i 1911
 • Maos Kina - Det Store Spring Fremad og Kulturrevolutionen, © Otto Leholt Maos Kina - den nationale samling , de socialistiske eksperimenter og menneskelige tragedier
 • Deng Xiaopings reformpolitik 1978-97 © Otto Leholt Deng Xiaopings reformpolitik 1978-97
 • Kinas økonomiske mirakel efter 1978 © Otto Leholt Kinas økonomiske mirakel efter 1978 - med mere end 10 % årlig økonomisk vækst
 • Partiets historiske mission under Mao, Deng og Xi © Otto Leholt Partiets historiske mission under Mao, Deng og Xi - metoder og resultater
 • Om årstal og begivenheder som blev skelsættende for Kinas udvikling efter Mao © Otto Leholt Om årstal og begivenheder som blev skelsættende for Kinas udvikling efter Mao
 • Hvad er det som Xi Jinping vil med Kina? © Otto Leholt Hvad er det som Xi Jinping vil med Kina?
  Om 'Den Kinesiske Drøm', Belt & Road og 'China 2025'
 • Kina forhold til omverdenen og den aktuelle handelskrig mellem USA og Vesten © Otto Leholt Kina forhold til omverdenen og den aktuelle handelskrig mellem USA og Vesten
 • Hvorfor har Kina ikke demokrati? © Otto Leholt Hvorfor har Kina ikke demokrati? Hvordan fungerer det politiske system i Kina?
 • Om Kinas indre udfordringer ; herunder Hong Kong, Xinjiang, Tibet og Taiwan © Otto Leholt Om Kinas indre udfordringer ; herunder Hong Kong, Xinjiang, Tibet og Taiwan
 • Hvad kommer Covid-19 til at betyde for Kina og for verden © Otto Leholt Hvad kommer Covid-19 til at betyde for Kina og for verden og ikke mindst forholdet i mellem dem og os?
Book et Kina-foredrag
Se evalueringer

En ekstraordinær historie

Kina er den ældste af verdens nuværende civilisationer med en historie som kan følges mere end 4.000 år tilbage i tiden.

Kinas historie er på engang præget af en usædvanlig høj grad af kontinuitet, med hensyn til den kulturelle og politiske tænkning, og samtidigt en historie om store og voldsomme opbrud og forandringer.

Det sidste gælder ikke mindst Kinas nyere historie i det 20.århundrede, hvor Kina har gennemlevet talrige politiske og samfundsmæssige omvæltninger.

Da Mao Zedong døde i 1976, var Kina fortsat et af verdens fattigste lande.

Men siden starten af 1980'erne har Kina oplevet en økonomisk udvikling, som har løftet mere end 800 mio. mennesker ud af absolut fattigdom

Baggrunden var den reformpolitik som Deng Xiaoping startede i 1978, som gjorde op med mange af Maos socialistiske doktriner.

I de kommende årtier blev Kina transformeret fra et internationalt isoleret og lukket samfund, til i dag at være verdens næststørste økonomi, med afgørende betydning for hele den globale økonomi.

"Dragen er vågnet"

For 200 år siden advarede General Napoleon om, at når den kinesiske drage vågnede ville verden blive rystet.

Mod slutningen af det 20. årh forventede iagttagere i Vesten, at det kun var et spørgsmål om tid, før det Kommunistiske styre i Kina ville bryde sammen, som det var sket med USSR og i Østeuropa. Man ventede det man kaldte en 'normalisering' af Kina!

Under D. Trumps præsidentembede, droppede Vesten alle forhåbninger om Kinas 'normalisering' (=vestliggørelse). Kina blev nu set, ikke bare som en økonomisk og teknologisk konkurrent til Vesten, men som en direkte sikkerhedspolitisk trussel.

En ny verdensorden ..?

Kina er i det 21. århundrede blevet 'verdens fabrik' og den største eksportør af industrivarer og vigtigste handelspartner for en en lang række lande. I de sidste ti år har det stået klart at Kina før eller siden ville overhale USA og blive verdens største økonomi.

Men de sidste års handelskrig og nu i 2020 Covid-19 pandemien gør fremtiden mere usikker end nogensinde, og rejser en række spørgsmål: Er vi på vej mod en ny 'kold krig' med Trumps handelskrig overfor Kina og nu slagsmålet om ansvaret for Covid-19? Vil verden efter Covid-19 tage afstand fra globaliseringen, og forsøge at afkoble de vestlige økonomier fra Kina? Hvad bliver de geopolitiske konsekvenser af Covid-19 for magtbalancen mellem verdens to største økonomier?

Kina, Vesten og Covid-19

Kina noter:

Antal noter: 76

d. 14-04-2021

Emne: USA

USA ud af Afghanistan d. 11 sept 2021

Præs. Biden meddeler at USA har besluttet at trække sine tropper ud af Afghanistan d. 11 sept. 2021 - præcist 20 år efter angrebet på WTT.
Forudsætningen er angiveligt at Afghanistans regering og Taliban vil indlede fredsforhandlinger.
Danske tropper følger - som vanligt - amerikanerne og trækker sig derfor også ud. Forsvarsministeren og tidligere soldater er i den anledning blevet spurgt om det var det hele (43 dræbte danske soldater) værd?
Svarene er forudsigelige - ingen kan tillade sig at sige at denne 'mission' var en fejltagelse lige fra start.

Oprettet d.17-07-2020 09:53:50

d. 22-03-2021

Emne: Xinjiang

EU sanktioner mod Kina

EU vedtog d. 21 marts sanktioner overfor Kina - eller rettere sagt , udvalgte højtstående embedsmænd i Xinjiang, som beskyldes for at stå bag krænkelser af Uyghurernes menneskerettigheder.
Sanktionerne blev koordineret med England, Canada og USA: Det er første gang siden 1989 at EU vedtager sanktioner mod Kina.

Sanktionerne mod de pågældende embedsmænd er at de får indrejseforbud i EU og at deres eventuelle finansielle midler i EU indefryses.
Se BBC's omtale med navne på de pågældende embedsmænd

Sanktionerne falder sammen med udgivelsen af en rapport fra Newlines Institute med overskriften:

"The Uyghur Genocide"

Oprettet d.12-04-2021 08:58:25

d. 18-03-2021

Emne: Xi-Jinping

Kina og USA mødes i Anchorage, Alaska

Det første møde mellem udenrigsministrene fra USA (Antony Blinken) og Kina (Wang Yi) under den nye Biden administration fandt sted torsdag d. 18. marts i byen Anchorage i Alaska.

Mødet fandt sted på et tidspunkt hvor forholdet mellem USA og Kina har nået et absolut nulpunkt siden 1989. Under D. Trumps præsidentperiode (2016-20) var Kina blevet udråbt til USA's største nationale sikkerhedstrussel og den tidligere samarbejdspolitik under Bush og Obama administrationen blev afløst af handelskrig, forbud mod eksport af mikrochips til Kina, kampagnen mod Huaweis 5G teknologi, etc. etc.

Hertil var kommet en stigende kritik af menneskerettighedssituationen i Kina, ikke mindst i forhold til udviklingen i Hong Kong og Xinjiang provinsen.

Dagen før mødet havde de amerikanske myndigheder indført sanktioner mod 24 højtstående embedsmænd i Hong Kong, som reaktion på den politiske udvikling i byen. Man havde samtidige aftalt militære leverancer til Taiwans ubådsstyrker.

Kineserne var tydeligvis oprørte over dette, som man fra kinesisk side ser som en unødig indblanding i Kinas interne forhold.


Udenrigsminister Blinken sagde i sin åbningstale bl.a. :
The American side will "discuss our deep concerns with actions by China, including in Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, cyber attacks on the United States, economic coercion of our allies," og fortsatte at ""Each of these actions threaten the rules-based order that maintains global stability,"
Yang Jiechi - medlem af Politbureauet - svarede igen med at anklage USA for at starte krige og at anvende sin "military force and financial hegemony to carry out long-arm jurisdiction and suppress other countries.":


Mødet i Anchorage viste et Kina som ikke længere lod sig ydmyge for åben skærm.


Læs oversættelse af åbningsdebatten i Anchorage


Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 18-01-2021

Emne: Covid-19

Danske regering overvejer tvang i bekæmpelsen af Covid-19!

Der tales om en App til registrering af smittetest samt om man kan bruge tvang overfor de smittede som ikke overholder regler for karantæne / isolation.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 31-12-2020

Emne: Xi-Jinping

Handelsaftale mellem Kina og EU

D. 31. dec 2020 afslutter Eu og Kina en omfattende handelsaftale. Aftalen vil ikke mindst fremme tyske bilproducenters investeringer i Kina , men også europæiske Forsikringsselskabers investeringsmuligheder i Kina. Aftalen fjerner således det tidligere krav om at udenlandske investorer i Kina skal indgå 'Joint Ventures' med kinesiske firmaer. Det er ikke mindst Tyskland som har presset på for at få aftalen igennem. for mange tyske virksomheder - ikke mindst bilindustrien er Kina blevet deres vigtigste marked. Kina står således for 40 % af VW globale bil salg. Som den tyske leder af Eu's handelskammer for Kina siger: "If you are not at the table, you are on the menu" . Handelsaftalen er endnu ikke godkendt i EU parlamentet. Kritikere af aftalen fremhæver at EU med aftalen har undermineret muligheden af en samlet Vestlig front mod Kina under den nyvalgte Joe Biden i USA. Mens EU ikke var inviteret med i Trumps handelskrig med Kina, har EU haft økonomiske interesser i at styrke samarbejdet, og for Kina repræsenterer handelsaftalen en politisk - diplomatisk sejr, i en verden som er blevet stadig mere Kina-fjendtlig. Aftalen følger efter at Kina i November 2020, indgik en frihandelsaftale med 14 asiatiske lande - herunder Japan, og Singapore.
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 27-12-2020

Emne: Covid-19

Første dansker vaccineres mod Covid-19

D. 27. dec - præcist 10 mdr efter at den første smittede blev konstateret i Danmark d. 27. feb 2020
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 08-12-2020

Emne: Covid-19

Første covid vaccination i vesten

Blev startet op i England. I Rusland begyndte man er et par uger tidligere.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 17-11-2020

Emne: Xi-Jinping

Kina indgår handelsaftale med 14 asiatiske lande

Aftalen kaldet Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) er en frihandelsaftale mellem en lang række asiatsiek lande , herunder Kina, Japan og Sydkorea, men ikke Indien. De medvirkende lande tegner sig for 2.2. mia. mennesker og gør således handelsaftalen til den største af sin art.
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 15-11-2020

Emne: Xi-Jinping

Ny frihandelsaftale mellem 15 asiatiske lande

The Regional Comprehensive Economic Partnership accounts for about one-third of the world’s population and economy, but does not include the United States Agreement paves the way for lower tariffs, less red tape and post-pandemic growth, observers say. The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is a free-trade agreement (FTA) involving the 10 member states of the Association of Southeast Asian Nations (Asean) bloc – Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Singapore, Thailand and Vietnam – and five of their FTA partners, in Australia, China, Japan, New Zealand, and South Korea. First proposed in 2011, the RCEP will eliminate as much as 90 per cent of the tariffs on imports between its signatories within 20 years of coming into effect, which could be by early as next year. It will also establish common rules for e-commerce, trade and intellectual property.
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 13-11-2020

Emne: USA

Trump taber præsidentvalget og Covid-19 eksplodere

endnu ti dage efter præsidentvalget i USA d. 3. nov. nægter D. Trump fortsat at erkende valgnederlaget til Joe Biden. Samtidigt er Covid-19 smittetallet eksploderet , med mere end 100.000 nye smittede pr dag de sidste ti dage. Torsdag d. 12/11 slog smittetallet en ny rekord med næsten 150.000 smittede. USA har nu over 10 mio. smittede Trump fortsætter kampen mod Kina, og udstedte torsdag d. 11.nov en præsidentiel ordre som vil forbyde amerikanske virksomheder at investere i 31 kinesiske hightech virksomheder, med henvisning til at disse virksomheder leverer udstyr til kinesisk militær. Forbudet vil være gældende fra 1.. jan 21.
Oprettet d.17-07-2020 09:53:50

d. 20-10-2020

Emne: Xinjiang

USA fjerner ETIM fra terrorliste

Mike Pompeo fik 20 okt 2020 gennemført at USA fjerner ETIM (East Turkestan Islamic Movement ) fra terrorlisten. USA stemplede i 2003 ETIM som en terrororganisation.
Organisationen blev grundlagt i 1993 af en gruppe Uyghur jihadister.
Oprettet d.12-04-2021 08:58:25

d. 06-10-2020

Emne: Covid-19

Trump : "Don't be affraid of the virus"

Trump udskrives fra hospitalet
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 03-10-2020

Emne: Covid-19

Præs. Donald Trump indlagt med Covid-19

Tidlig fredag morgen (amerikansk tid) meddelte meddelte Donald Trump på Tweeter at han og hans kone Melania begge var testet positiv for Covid-19 og havde milde symptomer. 20 timer senere - og uden nye tweets fra præsidenten - meddeles det at Trump er blevet indlagt på hospital. Samtidigt forlyder det at hans talskvinde i det Hvide Hus, Kellyanne Conway, også er testet positiv.

Fra arrangementet i Rose Garden lørdag d. 26 sept. Mindst otte af de tilstedeværende er efterfølgende konstanteret smittede med Covid-19Sidste lørdag - d. 26 sept. afholdt det HVide Hus et større møde i The Rose Garden , hvor stort set alle tilstedeværende ikke bar masker. Man frygter nu at dette var en 'superspreder' event , da mange førende regeringsmedlemmer m.v. her var i tæt kontakt .

Meddelelsen om Trumps Covid-19 , kommer kun to dage efter at han i den første valgkamps debat med Biden, drillede denne med , at han (Biden) altid bar en meget meget stor maske. Noget som Trump jo selv har nægtet.

Dette sker samtidigt med at der nu er over konstateret mere 7 mio. smittede i USA og ca. 205.000 døde.

Trump udskrevet fra hospitalet
Mandag aften d. 5/10/20 blev Trump udskrevet fra hospitalet.
Tilbage i det Hvide Hus hev han demonstrativt mundbindet af, og henvendt til den amerikanske befolkning sagde han at han nu havde lært en masse om Covid-19 (!) og fortsatte "Don't be affraid of it" og "Dont let it dominate your life" ...vi har fantastiske læger og behandlingsmuligheder m.v.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 22-09-2020

Emne: USA

FN fejrer 75 års dag 22. sept 2020

FN mødet blev afviklet virtuelt. I sin henvendelse til forsamlingen langede D. Trump ud mod KIna, som han kritiserede for deres håndtering af Covid-19 og krævede at Kina blev holdt ansvarlig for pandemien. Ligeledes blev KIna kritiseret for deres miljøforurening og CO2 udslip. Trump opfordrede landene til at tænke på deres nationale interesser først. Xi Jinping fremhævede i sin tale behovet for internationalt samarbejde , multilateralisme gennem FN i bekæmpelse af pandemien og løsningen af verdens øvrige problemer. Og kritiserede USA 's udmelding af Paris-aftalen , WHO m.v. Video-klip
Oprettet d.17-07-2020 09:53:50

d. 10-09-2020

Emne: USA

Trump kendte til faren ved covid-19

I journalisten Bob Woodward nye bog Rage og lydbånd fra interview med D. Trump fra d 7.feb.firtæller Trump at han var vidende om at covid-19 var luftbåren, meget snuttefarlig og dødelig. Dagen før havde han talt med Xi Jinping og fået oplyst om de kinesiske erfaringer. Fem artikler i Lancet i slutningen af Jan. Havde også påpeget dette. Men overfor den amerikanske offentlighed fastholdt Trump den næste måned at covid-19 blot var en influenza. Senere fik Kina skyld for ikke at have delt oplysninger om covid-19 med omverdenen. Det stemmer ikke med det som Trump fortæller Woodward d. 7. Feb.
Oprettet d.17-07-2020 09:53:50

d. 01-08-2020

Emne: USA

Trump vil forbyde TikTok videoapp

Ultimo juli begyndte Donald Trump at tale om at forbyde den kinesiske videoapp TikTok' fra det amerikanske marked. Videoapp'en er den kinesiske app som uden sammenligning har vundet størst popularitet udenfor Kina. Videoappen er downloadet mere end 2 mia. gange på verdensplan og mere end 80 mio. amerikanere bruger den kinesiske app som er udviklet af det kinesiske selskab ByteDance. Begrundelsen for et forbud skullevære at app'en indsamler personlige data om brugerne (ligesom alle andre app's og programmer gør det) og at kinesiserne vil kunne misbruge disse data. Hermed bliver en fuldstændig ligegyldig video-app tilet 'sikkerhedspolitisk' spørgsmål - og dermed endnu en mulighed for at 'inddæmme' Kina i det højteknologiske rustningskapløb mellem USA og Kina. Amerikanske MIcrosoft har tilbudt at købe app'en for 55 mia. US $ og arbejder derfor nu for at forhindre forbuddet .
Oprettet d.17-07-2020 09:53:50

d. 21-07-2020

Emne: USA

Trump lukker kinesisk konsulat i Houston

Konsulatet fik 72 timer til at lukke. Trump mener at konsulatet medvirker til at spionere mod USA. Konsulatet er kun et af mange kinesisk konsulater i USA, og blev sikkert valgt blot for at signalere handlekraft over Kina og ikke mindst amerikanske vælgere. Kina gengældte et par efter med at kræve det amerikanske konsulat i Chengdu i Sichuan provinsen for lukket.
Oprettet d.17-07-2020 09:53:50

d. 15-07-2020

Emne: USA

Trump skærper restriktioner overfor Kina

Trump har i den forløbne uge vedtaget forslaget om at fjerne Hong Kongs særlige handelsrettigheder, som herefter bliver ligestillet med fastlandskina. Beslutingen er USA's reaktion på KInas NAtionale Sikkerhedslovgivning for Hong Kong.
Trump overvejer endvidere at indføre indrejseforbud for alle medlemmer af KKP - altså mere end 90 mio. kinesere + deres famliemedlemmer.
Oprettet d.17-07-2020 09:53:50

d. 14-07-2020

Emne: Covid-19

Covid-19 ude af kontrol i USA

Mens New York søndag d. 12/07 kunne registrere det første døgn uden nye Covid-19 relaterede dødsfald, så oplevede Florida samme dag det hidtilstørste antal nye smittede - + 15.000 på ét døgn, under hele Corona-pandemien, svarede til det smalede antal smittede i hele Sydkorea. I de sidste 3-4 uger har en lang række stater i det sydlige USA oplevedet en voldsom stigning i antal smittede - med en daglig vækst på mellem 40-65.000 nye smittetilfælde. Det samlede antal smittede i USA er nu over 3.3 mio. og antal døde ca. 135.000.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 14-07-2020

Emne: Covid-19

Trump og Covid -19

For præs. Trump har det vigtigste prioritet under Covid-19 pandemien været at få genåbnet USA og dermed opretholde økonomi og beskæftigelse og dermed hans mulighed for genvalgt i nov.

Genåbningen i USA er tydeligvis gået for hurtigt, som de sidste ugers voldsomme stigning i antallet af smittede indikerer. Trump har hidtil forklaret dette med, at USA tester flere indbyggere end nogen andre lande og derfor må antal smittede nødvendigvis stige.
Trump har tillige nægtet at bære mundbind endsige opfordre befolkningen til at gøre det. Forleden blev han dog for første gang set med mundbind.

Søndag d. 12/7 re-tweetede Trump et Tweet fra den tidligere talkshow-vært Chuck Woolery, med følgende tekst:
"The most outrageous lies are the ones about Covid-19. Everyone is lying. The CDC (Center for Decease Control) , Media, our Doctors, not all but most, that we are told to trust. I think it is all about the election and keep the economy from coming back , which is about the election. I'm sick of it"
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 01-07-2020

Emne: Hong-Kong

Nationale sikkerhedslov for HK vedtaget i Beijing

Loven trådte i kraft d. 1. juli 2020 - årsdagen for HK's overdragelse til Kina. Demokratibevægelsen meddelte samtidigt at den havde opløst sig selv, og lederen Joshua Wong meddelte at han trak sig tilbage. . Loven er blevet mødt af fordømmelse fra vesten , men egentlige sanktioner er ikke iværksat.
Oprettet d.05-07-2016 07:31:10

d. 01-07-2020

Emne: Kina-efter-1976

USA skærper tonen overfor Kina

Over sommeren er koldkrigs retorikken fra USA mod Kina blevet voldsomt skærpet. USA's nationale sikkerhedsrådgiver O'Brian udtalte således: “Let us be clear, the Chinese Communist Party is a Marxist-Leninist organization. The Party General Secretary Xi Jinping sees himself as Josef Stalin’s successor.”
Oprettet d.23-06-2016

d. 01-07-2020

Emne: Covid-19

over 50.000 nye smittede i USA på et døgn!

Den sidste uge i juni steg antal smittede med ca 40.000 personer om dagen- og nåede ny rekord med over 50.000 smittede d. 1. juli.
I 37 stater i USA er smitte tallet stigende efter den alt for hurtige genåbning.
Værst er det i Florida , Texas , Arizona og Californien. Dr. Fauci frygter at smittetallet kan vokse til 100.000 dagligt. Covid-19 situationen i USA beskrives som ude af kontrol. Samme dag meddelte præsident D. Trump for første gang at "masker er en god ting" , men han har dog aldrig endnu vist sig offentligt med ansigtsmaske.
Der er nu over 2.6 mio. smittede i USA og antallet er døde er ca. 127.000 . Tallet vurderes dog at være ca. 28 % højere.

D. 16/7/20 satte USA endnu en alarmerende rekord med 77.000 nye smittede i løbet af ét døgn.Det samlede antal smittede er d. 17/7/20 mere end 3.576.000 smittede og mere end 138.000 døde. I 37 stater er smittetallet nu stigende i USA.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 01-07-2020

Emne: USA

USA skærper tonen overfor Kina

Over sommeren er koldkrigs retorikken fra USA mod Kina blevet voldsomt skærpet.
USA's nationale sikkerhedsrådgiver Robert O’Brien udtalte i juni følgede:
“Let us be clear, the Chinese Communist Party is a Marxist-Leninist organization. The Party General Secretary Xi Jinping sees himself as Josef Stalin’s successor.”

Måneden efter fulgte Mike Pompeo trop med denne salut:

"Secretary Xi Jinping is a true believer in a bankrupt totalitarian ideology,”
og tilføjede at Xi's ideologi:
“informs his decades-long desire for global hegemony of Chinese communism.”

Oprettet d.17-07-2020 09:53:50

d. 22-05-2020

Emne: Covid-19

Ukontrolleret udvikling i USA - uge 21-22

Antal smittede i USA er over 1.5 mio. og antallet af døde over 91.000. Samtaidigt har man i alle stater begyndt genåbningen af samfundet . Trump taler om at antallet af døde i USA er "a badge of honor". (i betydningen mange mange flere kunne være døde) . En analyse påpeger at USA kunne have haft langt færre døe om man havde grebet in 2 uger tidligere end man gjorde.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 22-05-2020

Emne: Hong-Kong

Nationale Folkekongres samles i Beijing

Mere end to mdr. forsinket grundet Covid-19.
D. 28. maj godkendte Folkekongressen en en resolution under navnet : "draft decision on establishing and improving the legal system and enforcement mechanisms for the Hong Kong Special Administrative Region to safeguard national security”, som bemyndiger Nationalkongressens Stående Udvalg Centralkomiteen til at udfærdige en ny og skærpet sikkerhedslovgivning for Hong Kong. Loven blev endeligt vedtaget d. 29/06/2020 og forventes indført fra 1/07/20.

Loven gør det muligt at forbyde alle former for oprør, forræderi og undergravende virksomhed fra udenlandske magter som truer Kinas nationale suverænitet og sikkerhed. Loven skal implementeres af HK's lovgivende forsamling (LegCo).

Baggrund

I Hong Kongs miniforfatning "The Basis Law" art. 23 fremgår det at HK skal vedtage en sikkerhedslovgivning som forbyder oprør, terrorisme og anden undergravende virksomhed , herunder udenlandsk intervention i HK som kan true Kinas nationale sikkerhed. HK's Lovgivende Forsamling (LegCo) prøvede at vedtage en sådan sikkerhedslovgivning i 2003, men opgav efter det kom til omfattende folkelige demonstrationer.
På baggrund af de voldsomme demonstrationer i HK i 2019 har Beijing nu pålagt HK's regering at få vedtaget den nødvendige sikkerhedslovgivning.

Resolutionen blev vedtager få timer efter at USA udenrigsminister Mike Pompeo, havde udtalt at lovforslaget vil underminere Hong Kongs autonome status. “No reasonable person can assert today that Hong Kong maintains a high degree of autonomy from China, given facts on the ground,” (M.Pompeo)
I forlængelse heraf har D. Trump tuets med at USA nu vil overveje at ophæve Hong Kongs særligt priviligerede handelsstatus i forhold til USA ( jvnf "The Hong Kong Human Rights and Democracy Act" af 27 nov 2019.
Oprettet d.05-07-2016 07:31:10

d. 15-05-2020

Emne: Xi-Jinping

USA skærper sanktioner mod Huawei

Den amerikanske boycut af Huawei skærpes - idet det nu ikke bare er forbudt for amerikanske firmaer at sælge computer-chips til Huawei, men også maskiner som kan anvendes til at fremstille chips.
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 08-04-2020

Emne: Covid-19

Første døgn uden døde i Kina

Samtidigt åbnede byen Wuhan op for rejsende ud af byen - mere end 55.000 benyttede chancen. Her titusinder af kinesere som besøger Huangshan (De Gule Bjerge) efter at myndighederne åbnede op for parken forleden.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 02-04-2020

Emne: Covid-19

Kina rammes af 2. bølge af 'Corona-virus'

Mens de kinesiske virksomheder er begyndt at åbne op i de sidste uger af marts, og produktionen genoptages, rammes de nu af den manglende efterspørgsel fra et Europa og USA som nu er blevet epicenter for Covid-19.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 01-04-2020

Emne: Covid-19

Blame game og konspirationsteorier

Mens WHO og Donald Trump i jan-feb roste Kina for dets håndtering af Covid-19, er tonen fra Trump radikalt ændret. Covid-19 omtales af Trump som 'China -virus' og overfor sine vælgerne er det Kina som får ansvaret for pandemien og dens udvikling i USA - angiveligt fordi kineserne ikke meldte tydeligt ud i starten.
Fredag d. 29/05/2020 meddelte Donald Trump at USA meldte sig ud af WHO med henvisning til, at
"Because they have failed to make the requested and greatly needed reforms, we will be today terminating our relationship with the World Health Organization and redirecting those funds to other worldwide and deserving, urgent global public health needs"
Det egentlige mål var dog Kina idet Trump samtidigt udtalte at
"Chinese officials ignored their reporting obligations to the World Health Organization and pressured the World Health Organization to mislead the world when the virus was first discovered by Chinese authorities," og videre at :
"Countless lives have been taken and profound economic hardship has been inflicted all around the globe."
Kritikken af WHO handler endvidere om , at Trump mener at WHO har været alt for ukritisk overfor de kinesiske smittetal og at WHO i deres analyse af Covid-19 har viderebragt misinformation om Covid-19 fra kinesiske myndigheder . Herunder et Tweet fra 14.ja. som meddelte at de kinesiske myndighder ikke havde fundet klare beviser på at Covid-19 smittede fra menneske til menneske. Hertil kommer anklager om at Kina har brugt sin stigende økonoiske magt til at påvirke WHO og WHO derfor har været ukritiske og alt for positive i deres vurdering af den kinesiske indsats mod Covid-19, tilbage i jan-feb. 2020.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 27-03-2020

Emne: Covid-19

Nu flere smittede i USA end i Kina

Antal registrerede smittede i USA er nu på 84.000 mens tallet for Kina i lang tid har ligget på ca. 81.500.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 26-03-2020

Emne: Covid-19

USA - nyt epicenter for COVID-19

D. 16. marts var der 1.100 smittede i USA - den 26. marts er tallet steget til knap 70.000! I New York og Californien fordobles antallet af smittede hver 2-3 dag. Der er nu 52.000 smittede i USA og Senatet vedtager økonomisk hjælpepakke af hidtil uset størrelse på 2 trillioner US $ (= 2.000 mia. US $).
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 26-03-2020

Emne: Covid-19

Hubei-provinsen åbner

, Wuhan på vej Ind - og udrejse af Hubei provinsen er genoptaget , og fabrikker åbner op igen. Provinshovedstaden Wuhan er fortsat nedlukket, men her åbnes byen op igen d. 8. april. Udgangsforbudet i Wuhan blev indført d.22. jan!
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 26-03-2020

Emne: Covid-19

Italien og Spanien

I de sidste par uger er situationen blevet mere og mere alvorlig i Italien, hvor der nu er 70.000 smittede og 6.800 døde (mere end dobbelt så mange som i Kina) Spanien oplever også en voldsom stigning med nu 40.000 smittede og 2.600 døde. Begge steder er sundheds-systemet ved at bryde sammen. I Spanien dør gamle mennesker på deres plejehjem.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 22-03-2020

Emne: USA

Ny kold krig mellem USA og Kina

Mange iagttagere taler nu om en ny kold krig mellem USA og Kina. Ikke siden 1989 (Tian'anmen) har forholdet mellem USA og Kina været så dårligt som tilfældet er nu. Oveni de seneste år handelsspørgsmål, USA's blacklistning af Huawei, kritik af Kinas politik i Hong Kong og Xinjiang , kommer nu Covid-19 pandemien, som USA beskylder Kina for at have ansvar for. Endnu for 2-3 måneder siden - inden Covid-19 var løbet af sporet i USA, talte D. Trump om Xi Jinping i meget kammeratlige toner. Nu er det Kia og i sidste ende Xi som får ansvaret for Coronapandemien "mass killings".
Oprettet d.17-07-2020 09:53:50

d. 19-03-2020

Emne: Covid-19

Ingen nye smittede i Kina

Onsdag d. 18/3 oplevede Kina for første gang i år at der ikke var nye smittede. Samtidigt åbnede Wuhan igen for at borgerne kunne gå på gaden. Hidtil har man kun kunnet gå ud hver tredje dag og kun en af gangen. Nye smitede kommer dog udefra med de mange tusinde kinesere som vender tilbage fra Sydkorea og andre steder. Kina sender personel og udstyr til Italien og Frankrig
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 12-03-2020

Emne: Covid-19

Global recession truer nu!

Efter Donald Trump i nat meddelte at alle flyvninger fra Europa til USA indstilles de næste 30 dage - og fejlagtigt - meddelte at det også kunne berøre varetransporten, er aktiemarkedet faldet med ca. 10 % i Europa og knap det samme i USA.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 11-03-2020

Emne: Covid-19

Covid-19 er nu en Pandemi

WHO erklærede i dag - onsdag d.10/3 Covid-19 for en pandemi!
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 10-03-2020

Emne: Covid-19

Voldsom stigning i antal smittede

Såvel i Europa som i Danmark. Mandag d. 9/3 var antal smittede 36 - senere på dagen 156 og her tirsdag eftermiddag er antallet steget til 262. Befolkningen opfordres til at tage situationen meget alvorlig!
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 07-03-2020

Emne: Covid-19

I Danmark frarådes

større arrangementer med mere end 1.000 deltagere og myndighederne opfordrer folk til ikke at kysse, kramme og give håndtryk.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 05-03-2020

Emne: Covid-19

Ansvar for Covid-19?

I Washington forsætter Donald Trump beskyldinger mod Kina, om at Coronavirusen var undsluppet fra et forskningslaboratorium i Wuhan og Trump tilfø'jede at Kina bevidst skulle have sluppet denne virus løs. Ingen efterretningsrapporter eller WHO finder at disse beskyldninger har noget grundlag. Udenrigsmin. Mike Pompeo tilføjer dog at der er "enorme beviser" på denne amerikanske påstand. Det Kinesiske -amerikanske forhold var i forvejen dårligt , men nu syntes det i frit fald.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 04-03-2020

Emne: Covid-19

WHO vurderer nu

at dødeligheden for smittede med Corvi-19 er på 3,4 % , hvilket er langt højere end tidligere antaget.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 29-02-2020

Emne: Covid-19

Covid-19 vokser hurtigere udenfor Kina

Uge 9 blev ugen hvor antallet af Covid-19 smittede nu vokser hurtigere udenfor Kina end i Kina. Værst ramt er Sydkorea, Japan og Italien. WHO har samtidigt opgraderet til højeste trusselsniveau i f.b.m. Covid-19. Samtidig reagerede de internationale aktiemarkeder med de største kursfald siden finanskrisen i 2008. Det var også ugen hvor Danmark (!) fik sine første 1-2-3 smittede.
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 15-01-2020

Emne: Xi-Jinping

Handelsaftale med USA 1. fase

USA og Kina undertegner 1. fase af handelsaftale i det Hvide Hus.
Kina er repræsenteret ved Vice premierminister Liu He
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 11-01-2020

Emne: Taiwan

Præsident valget

Den siddende præsident Tsai Ing-wen fra det Demokratiske Progressive Parti ( DPP) genvandt posten som præsident.


Oprettet d.12-01-2020 09:48:10

d. 01-01-2020

Emne: Covid-19

Coronavirus spreder sig fra Wuhan

d. 31. dec 2019 konstateres de første tilfælde af sygdommen.
Smittekilden menes at være et marked med levende dyr i Wuhan.
Umiddelbart før det kinesiske Nytår - 24. jan - lukkes transport til og fra Wuhan. Enkelte smittede er lokaliseret i lande rundt om Kina

27/01 Jyllandsposten viser 'tegning' hvor det kinesiske flags stjerner er udskiftet med coronavira !
29/01 Antallet af smittede i Kina angives nu til ca. 6.000 og antal døde 132
British Airways annullerer alle fly til Kina og Hong Kong lukker for indrejse fra Kina.
1. feb : en lang række luftfartsselskaber - herunder SAS annulerer flyvninger til og fra Kina
3. feb. Medierne melder om 17.000 smittede og over 300 døde.
Qu fortæller at mennesker dør - ingen plads på hospitaler , nødhjælp og materialer til hospitaler kan ikke komme frem . Situationen meget værre end myndighederne oplyser !
idag - mandag d. 3 feb er TV2 news mest optaget af aktiefaldet i Kina og hvilke problemer det giver for danske virksomheder ! Kina handler for os kun om penge ...ikke mennesker!
Oprettet d.04-04-2020 07:37:06

d. 27-11-2019

Emne: Hong-Kong

The Hong Kong Human Rights and Democracy Act

Vedstages af den amerikanske kongres. Loven giver den amerikanske regering lov til at indføre sanktioner mod Kina og regeringen i Hong Kong, når det vurderes at menneskerettighederne krænkes i Hong Kong. Loven siger at udenrigsministeriet årligt skal vurdere udviklingen i forholdet mellem Kina og Hong Kong, og giver mulighed for at USA ophæver Hong Kong særligt priviligerede handelsstatus i forhold til USA.

Loven fik støtte fra den Prodemokratiske Bevægelse i Hong Kong, mens Beijing ser loven som indblanding i Kinas interne forhold.

Oprettet d.05-07-2016 07:31:10

d. 09-06-2019

Emne: Hong-Kong

Omfattende demonstrationer

følger efter et lovforslag fra regeringen om udlevering af kriminelle til retsforfølgelse i Kina og Taiwan. Demonstrationerne fortsætter resten af året og bliver de histil mest voldsomme siden 1997.
Protesterne går under navnet 'demokrati-bevægelsen' og kræver demokratisering af valgsystemet i Hong Kong og regeringslederen Carie Lams afgang.

Baggrund


Inden Englands overdragelse af HK til Kina i 1997, indførte briterne en lov som gjorde det umuligt at udlevere kriminelle fra HK til Kina, som man frygtede ikke kunne sikre borgerne en retfærdig rettergang. Siden 1997 har Beijing ønsket at HK's lovgivende Forsamling (LegCo) skulle ophæve denne bestemmelse men uden held.
Dette er blandt andet baggrunden for at Kina i 2015 måtte anvende hemmelige sikkerhedsagenter til at anholde nogle boghandlere i HK som havde distribueret kritiske bøger om Kina. De anholdte blev ført til fastlandskina for rettergang.
For at undgå disse metoder har Beijing ønsket en lovlig udleveringsaftale for kriminelle , terroister mv. mellem HK og Beijing.
Spørgsmålet blev aktualiseret i 2019, da en 19 årig Hong Kong borger ,Chan Tong-kai , myrdede sin gravide kæreste under et ophold i Taiwan. Bagefter flygtede Chan Tong-kai til Hong Kong, men grundet den manglende udleveringsaftale kunne Chan Tong-kai ikke udleveres til Taiwan for retsforfølgelse.
Dette var den konkrete baggrund for det lovforslaget om en Udleveringsaftale som HK's regering fremlagde i feb 2019 , og som blev mødt af omfattende protester i Hong Kong resten af året - selvom lovforslaget blev endelig droppet i sensommeren 2019.
Oprettet d.05-07-2016 07:31:10

d. 01-05-2019

Emne: Xi-Jinping

Huawei anklages af USA

Telegiganten Huawei og deres 5G mobilnet anklages for spionage mod amerikanske teleselskaber og for at bryde USA handelsblokade af Iran .
I dec 2018 var Huawei adm. direktør blevet anholdt i Canada sikgtet for det sidste.
Huawei blliver blacklisted af USA som en sikkerhedstrussel og USA ligger pres på sine allierede om ikke at anvende Huaweis 5G teknologi .

Medio juli 2020 meddelte England at man nu definitivt har afvist at anende Huawei 5G teknologi.
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 04-12-2018

Emne: Xinjiang

Om arbejdslejre i Xinjiang

I dec. 2018 vidner Deputy Assistant Secretary of State for Democracy, Human Rights & Labour Mr. Scott Busby, for konkressen og beretter om at mindst 800.000 muslimer holdes indespærret i Xinjing, og anslår at antallet kan være ikke mindre end 2 mio.
Uddrag af Scotts Busbys tale Se også
S. Busby's rapport til Kongressen
I de næste par år optrappes de vestlige mediers beretninger om krænkelser af Uyghurerne menneskerettigheder.
Udover de omtalte fangelejre, berettes nu om om tvangsarbejde, børnearbejde, moskeer der lukkes og rives ned, muslimer som nægtes at bære skæg eller afholde faste og sidst men ikke mindst om at der reelt foregår et Folkemord mod Uyghurerne i Xinjiang.

Oprettet d.12-04-2021 08:58:25

d. 06-04-2017

Emne: Xi-Jinping

Xi Jinping besøger D. Trump

Mediedækning af statsbesøget drukner dog i omtalen af Trumps samtidige luftangreb på flybase i Syrien
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 02-12-2016

Emne: Taiwan

Tsai Ing-wen ringer til den ny valgte D. Trump

Sammen dag har Kissinger aftalt med Xi jinping at Trump og Xi skal mødes personligt, og at Trump have "everything om the tablet". At Trump, som cd'en første amerikanske præsident siden 1979 modtager et opkald fra Taiwan, rystede Beijing. Betød det afslutningen på "one china" politikken ?
Oprettet d.12-01-2020 09:48:10

d. 01-01-2016

Emne: Xi-Jinping

Kinas udenlandske investeringer overgå FDI i Kina

Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 22-09-2015

Emne: Xi-Jinping

Xi Jinping besøger præs. Obama

Under besøget fremsætter Xi ønsket om at USA og Kina må arbejde sammen for at udvikle en ny model for stormagts-relationer baseret på gensidig respekt og win-win samarbejde.
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 01-01-2015

Emne: Xi-Jinping

Under the Dome

Journalisten Chai Jing udsender dokumentar film om luftforureningen i Kina, ikke mindst fra statsejede virksomheder, stålværker og kulkraftværker. Bliver set 150 mio. gange.
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 01-01-2015

Emne: Xi-Jinping

Tesen om "Den Kinesiske Trussel"

Fremhæves i en særlig rapport fra Council on Foreign Relations i Washington - skrevet af Ashley J. Tellis og Roberts D. Blackwill.
Her skriver de bl.a.:
"Because the American effort to 'integrate' China into the liberal international order has now generated new threats to U.S. primacy in Asia—and could result in a consequential challenge to American power globally—Washington needs a new grand strategy toward China that centers on balancing the rise of Chinese power rather than continuing to assist its ascendancy."
Se https://www.cfr.org/report/revising-us-grand-strategy-toward-china
Selve rapporten
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 01-10-2014

Emne: Hong-Kong

Umbrella Movement

Hong Kong regeringens forslag til demokratisering af valgproceduren ved valget af regeringslederen i 2017 bliver mødt af omfattende men fredelige protestdemonstrationer i Hong Kong.
Oprettet d.05-07-2016 07:31:10

d. 01-10-2014

Emne: Xi-Jinping

Xi Jinpings bog: "The Governance of China"

udgives med Xi's taler og udtalelser , hvor ikke mindst Kinas dynastiske historie og klassiske kultur omtales .
Læs bogen her
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 01-01-2014

Emne: Xi-Jinping

Miljøbeskyttelsesloven revideres

for første gang siden 1989, og giver nu tilladelse til NGO'er til at rejse retssager mod de som bryder loven.
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 01-11-2012

Emne: Xi-Jinping

18. Partikongres - Xi Jinping


Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 01-01-2012

Emne: Xi-Jinping

Kinas første hangarskib søsættes

Det andet hangarskib søsættes i 2019.
Oprettet d.26-06-2016 10:57:12

d. 01-01-2011

Emne: Kina-efter-1976

Jernbane ulykken i Wenzhou

Højhastighedstog afspores da det rammer et andet tog - seks vogne afspores og to vogne falder ned fra bro og 40 mennesker dør og 191 såres. Myndighederne prøver i første omgang at skjule ulykkens omfang.
Oprettet d.23-06-2016

d. 01-10-2009

Emne: Kina-efter-1976

Kina fejrer 60 året for revolutionen i 1949

Oprettet d.23-06-2016

d. 08-12-2008

Emne: Kina-efter-1976

Charter 08 og Liu Xiaobo

Et manifest skrevet af 303 kinesiske dissidenter og menneskerettigheds aktivister. Manifestet krævede gennemførsel af demokratiske reformer og afvikling af etpartisystemet, magtens tredeling og garanti for menneskerettighederne.
Blandt medunderskriverne var Liu Xiaobo (1955-2017) som i dec. 2009 bliver idømt 11 års fængsel for statsundergravende virksomhed". I 2010 modtager han Nobels Fredspris.

Manifestet indledes med disse ord:
"This year is the 100th year of China's Constitution, the 60th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, the 30th anniversary of the birth of the Democracy Wall, and the 10th year since China signed the International Covenant on Civil and Political Rights. After experiencing a prolonged period of human rights disasters and a tortuous struggle and resistance, the awakening Chinese citizens are increasingly and more clearly recognizing that freedom, equality, and human rights are universal common values shared by all humankind, and that democracy, a republic, and constitutionalism constitute the basic structural framework of modern governance. A "modernization" bereft of these universal values and this basic political framework is a disastrous process that deprives humans of their rights, corrodes human nature, and destroys human dignity. Where will China head in the 21st century? Continue a "modernization" under this kind of authoritarian rule? Or recognize universal values, assimilate into the mainstream civilization, and build a democratic political system? This is a major decision that cannot be avoided"
Oprettet d.23-06-2016

d. 08-08-2008

Emne: Kina-efter-1976

OL i Beijing

Under vestlige mediers ophold i Beijing åbnes der for fri internetadgang ( Google , Facebook m.v.) men efter OL lukkes denne adgang igen i 2010.
Oprettet d.23-06-2016

d. 01-01-2008

Emne: Kina-efter-1976

Mælkepulver skandalen

-
Oprettet d.23-06-2016

d. 01-01-2005

Emne: Kina-efter-1976

Kina som 'responsible stakeholder'

fremsættes af den amerikanske embedsmand Robert Zoellick i en tale til 'Den Nationale Komite for USA - Kina' . Ønsket var at Kina, med sine nye økonomiske magt, skulle påtage sig et større internationalt ansvar.
Oprettet d.23-06-2016

d. 01-07-2003

Emne: Hong-Kong

Omfattende demonstrationer

over et regeringsforslag om skærpet sikkerhedslovgivning, som skulle forhindre undergravende politisk virksomhed i Hong Kong rettet mod Beijing. Lovforslaget tilbagekaldes.
Oprettet d.05-07-2016 07:31:10

d. 31-12-2001

Emne: Kina-efter-1976

Kina medlem af WTO

I Vesten er forhåbningen at Kinas integration i verdensøkonomien vil føre til en "peacefull evolution" - dvs. at Kina gradvist vil overtage vestlige værdier, flerpartisystemet, demokrati m.v.
Oprettet d.23-06-2016

d. 01-07-1997

Emne: Kina-efter-1976

Hong Kong tilbage leveres til Kina


Oprettet d.23-06-2016

d. 22-04-1989

Emne: Kina-efter-1976

Mindehøjtidelighed på Tian'anmen over Hu Yaobao's død

test update
Oprettet d.23-06-2016

d. 01-01-1984

Emne: Kina-efter-1976

Privat service industri tillades i landområderne

I midten af 1970'erne beskæftige de kollektivt ejede småindustrier i landområderne ca. 28 mio.
Med reformerne omdannes disse til TVE og beskæftigede efter 1990 mere end 125 mio. mennekser.
Oprettet d.23-06-2016

d. 01-12-1977

Emne: Kina-efter-1976

Adgangseksamener genindføres

til universiteter og højerelæreanstalter. Var blevet afskaffet i 1962 i forbindelse med Maos uddannelsesreform som favoriserende klassebaggrund over boglige kompetencer.
Oprettet d.23-06-2016

d. 25-10-1971

Emne: Mao

Kina får plads i FN

med 76 stemmer for, 35 imod og 17 blanke vedtog Fn's Generalforsamlig at Beijing overtog Kinas plads i FN organisationen som Taiwan hidtil havde besiddet.
Oprettet d.23-06-2016

d. 23-07-1921

Emne: Republikken

KKP 1. partikongres afholdes

1920 Kinas Kommunistiske Parti (KKP) stiftes. Første Partikongres afholdes i Shanghai 23. juli 1921 med 13 delegerede! Partisekretær Chen Duxiu -> 1927 (supp. Li Dazhao)
Oprettet d.23-06-2016

d. 04-05-1919

Emne: Republikken

Studenterdemonstrationer v Tian'anmen

Studenterne protesterer mod regeringens underskrivelse af Versailles freden med afståelse af de tyske besiddelser til Japan!
Starten på den såkaldte "4. maj bevægelse"
Oprettet d.23-06-2016

Se alle noter

Corona epidemiens første måneder...

Jeg fulgte udviklingen af Covid-19 fra starten af jan. 2020 og i de næste 8-9 uger prøvede jeg at holde mig ajour med udviklingen.

Du kan se mine noter fra starten af pandemien på siden herunder. Corona-pandemien 2020