Kina-historie.dk

Kina: hvorfra - hvorhen?

Forstå vor tids Kina som det har udviklet sig i det 20. årh. gennem revolutioner, krige og kaos til vor tids globale økonomisk supermagt

Titeldias fra foredrag:
 • Den Kinesiske Civilisations rødder - © Otto Leholt
  Forstå den kinesiske kulturs rødder i
  Daoisme, Konfucianisme og Legalisme
 • Vestlig imperialisme - Opiumskrigene og kejserstyrets opløsning 1911 © Otto Leholt
  Vestlig imperialisme - Opiumskrigene og kejserstyrets opløsning og revolutionen i 1911
 • Maos Kina - Det Store Spring Fremad og Kulturrevolutionen, © Otto Leholt
  Maos Kina - den nationale samling , de socialistiske eksperimenter og menneskelige tragedier
 • Deng Xiaopings reformpolitik 1978-97 © Otto Leholt
  Deng Xiaopings reformpolitik 1978-97
 • Kinas økonomiske mirakel efter 1978 © Otto Leholt
  Kinas økonomiske mirakel efter 1978 - med mere end 10 % årlig økonomisk vækst
 • Partiets historiske mission under Mao, Deng og Xi © Otto Leholt
  Partiets historiske mission under Mao, Deng og Xi - metoder og resultater
 • Om årstal og begivenheder som blev skelsættende for Kinas udvikling efter Mao © Otto Leholt
  Om årstal og begivenheder som blev skelsættende for Kinas udvikling efter Mao
 • Hvad er det som Xi Jinping vil med Kina? © Otto Leholt
  Hvad er det som Xi Jinping vil med Kina?
  Om 'Den Kinesiske Drøm', Belt & Road og 'China 2025'
 • Kina forhold til omverdenen og den aktuelle handelskrig mellem USA og Vesten © Otto Leholt
  Kina forhold til omverdenen og den aktuelle handelskrig mellem USA og Vesten
 • Hvorfor har Kina ikke demokrati? © Otto Leholt
  Hvorfor har Kina ikke demokrati? Hvordan fungerer det politiske system i Kina?
 • Om Kinas indre udfordringer ; herunder Hong Kong, Xinjiang, Tibet og Taiwan © Otto Leholt
  Om Kinas indre udfordringer ; herunder Hong Kong, Xinjiang, Tibet og Taiwan
 • Hvad kommer Covid-19 til at betyde for Kina og for verden © Otto Leholt
  Hvad kommer Covid-19 til at betyde for Kina og for verden og ikke mindst forholdet i mellem dem og os?

 • Hvordan kunne Kina udvikle sig fra et fattigt bondesamfund til verdens største industrination på 30 år?
 • Få et historisk perspektiv på det moderne Kina: fra Kejserrigets fald i 1912 til Mao Zedongs kommunistiske utopi til Xi Jinpings moderne Kina.
 • Hvilke udfordringer står Kina står overfor i dag - såvel indadtil som udadtil?
Book et Kina-foredrag

Evalueringer:

Evaluering af kursusforløb på Folkeuniversitet Kbh. feb-marts 2020
D. 17-03-2020 13:27:22

Otto Leholt formidler sin store viden om Kina på fremragende vis. Han forstår at trække de store linjer og kombinere det med megen detaljeret viden, så det store komplekse stof fremtræder overskueligt og elementært spændende. Undervisningen foregår i en afslappet stemning med plads til humor. Og så er jeg dybt taknemmelig for alt det materiale, som vi får, kvit og frit.
D. 13-03-2020 23:25:50

Du har lagt et meget stort arbejde i at få et meget omfattende materiale kogt ned til et fremragende undervisningsforløb, der bliver understøttet af gode plancher. Du har i forløbet mestret at koble historien til dagsaktuelle problemstillinger.
D. 17-03-2020 14:50:28

Det har været rigtig gode forelæsninger.En underviser som med stor viden og sin pasion for emnet ,var en stor oplevelse. Ønsker at kunne få disse forelæsninger gentaget.
D. 14-03-2020 17:25:21

Spændende forelæsninger. Kunne godt tænke mig endnu flere undervisningstimer. Underviser virker utrolig kompetent, har en fin humor og formidler på en behagelig og god måde. Dejligt at få tilsendt undervisningsmaterialet.
D. 14-03-2020 10:30:34

Fremragende foredragsrække, som jeg hver mandag har set frem til at deltage i. Supergode PowerPoints , som efter min mening ikke var overfyldt i og med emnerne blev klikket frem samtidig med de blev givet. Det har været utrolig værdifuldt, at man kunne finde alle PowerPoints og ikke mindst en masse andet baggrundsmateriale om Kina på hjemmesiden - noget som FUK bør praktisere i alle foredragsrækker. (..)Tak for dit store engangment og et godt og hyggeligt kursus, som har skærpet min interesse for Kina og den kinesiske kultur.

En ekstraordinær historie

Kina er den ældste af verdens nuværende civilisationer med en historie som kan følges mere end 4.000 år tilbage i tiden. Kinas historie er på engang præget af en usædvanlig høj grad af kontinuitet, med hensyn til den kulturelle og politiske tænkning, og samtidigt en historie om store og voldsomme opbrud og forandringer.

Det sidste gælder ikke mindst Kinas nyere historie i det 20.århundrede, hvor Kina har gennemlevet talrige politiske og samfunds-
mæssige omvæltninger.

Da Mao Zedong døde i 1976, var Kina fortsat et af verdens fattigste lande. Men siden starten af 1980'erne har Kina oplevet en økonomisk udvikling, som ikke bare har løftet mere end 600 mio. mennesker ud af absolut fattigdom, og samtidigt forandret Kina fra et internationalt isoleret og lukket samfund, til i dag at være verdens næststørste økonomi, med afgørende betydning for hele den globale økonomi.

"Dragen er vågnet"

For 200 år siden advarede General Napoleon om, at når den kinesiske drage vågnede ville verden blive rystet. Ikke mindst under den nuværende leder Xi Jinping, har Kina optrådt med en fornyet selvsikkerhed og autoritet som ikke lader tvivl om, at Kina ønsker at genindtage sin historieske plads som "Riget i Midten".

I takt med Kinas økonomiske transformation i de sidste årtier har også omverdenens syn på Kina ændret sig. I 1990'erne forventede iagttagere i Vesten at det kun var et spørgsmål om tid, før det Kommunistiske styre i Kina ville være fortid, som tilfældet var med Sovjetunionen og de kommunistiske stater i Østeuropa.

Kinas udvikling har på mange måder udfordret den almindelige politiske tænkning i Vesten, hvor modernisering er blevet opfattet som synonym med 'vestliggørelse'. Det har imidlertidig vist sig IKKE at være tilfældet i Kina.

En ny verdensorden ..?

Kina er i det 21. århundrede blevet 'verdens fabrik' og den største eksportør af industrivarer og vigtigste handelspartner for en en lang række lande. I de sidste ti år har det stået klart at Kina før eller siden ville overhale USA og blive verdens største økonomi.

Men de sidste års handelskrig og nu i 2020 Covid-19 pandemien gør fremtiden mere usikker end nogensinde, og rejser en række spørgsmål: Er vi på vej mod en ny 'kold krig' med Trumps handelskrig overfor Kina og nu slagsmålet om ansvaret for Covid-19? Vil verden efter Covid-19 tage afstand fra globaliseringen, og forsøge at afkoble de vestlige økonomier fra Kina? Hvad bliver de geopolitiske konsekvenser af Covid-19 for magtbalancen mellem verdens to største økonomier?

Covid-19: Kina, Verden og USA

Nyheder ...

d. 06-10-2020 19:54:13

Trump : "Don't be affraid of the virus"

Trumps tale efter udskrivning fr a hospitalet


d. 03-10-2020 05:03:56

Præs. Donald Trump indlagt med Covid-19

Tidlig fredag morgen (amerikansk tid) meddelte meddelte Donald Trump på Tweeter at han og hans kone Melania begge var testet positiv for Covid-19 og havde milde symptomer. 20 timer senere - og uden nye tweets fra præsidenten - meddeles det at Trump er blevet indlagt på hospital. Samtidigt forlyder det at hans talskvinde i det Hvide Hus, Kellyanne Conway, også er testet positiv.
Sidste lørdag - d. 26 sept. afholdt det HVide Hus et større møde i The Rose Garden , hvor stort set alle tilstedeværende ikke bar masker. Man frygter nu at dette var en 'superspreder' event , da mange førende regeringsmedlemmer m.v. her var i tæt kontakt .

D.Trump ankommer i helikopter - og for en sjælden gangs skyld med maske - til hospitaletFra arrangementet i Rose Garden lørdag d. 26 sept. Mindst otte af de tilstedeværende er efterfølgende konstanteret smittede med Covid-19


Meddelelsen om Trumps Covid-19 , kommer kun to dage efter at han i den første valgkamps debat med Biden, drillede denne med , at han (Biden) altid bar en meget meget stor maske. Noget som Trump jo selv har nægtet.

Dette sker samtidigt med at der nu er over konstateret mere 7 mio. smittede i USA og ca. 205.000 døde.

Trump udskrevet fra hospitalet

Mandag aften d. 5/10/20 blev Trump udskrevet fra hospitalet.
Tilbage i det Hvide Hus hev han demonstrativt mundbindet af, og henvendt til den amerikanske befolkning sagde han at han nu havde lært en masse om Covid-19 (!) og fortsatte "Don't be affraid of it" og "Dont let it dominate your life" ...vi har fantastiske læger og behandlingsmuligheder m.v.

d. 24-09-2020 06:29:57

FN fejrer 75 års dag 22. sept 2020

FN mødet blev afviklet virtuelt. I sin henvendelse til forsamlingen langede D. Trump ud mod KIna, som han kritiserede for deres håndtering af Covid-19 og krævede at Kina blev holdt ansvarlig for pandemien. Ligeledes blev KIna kritiseret for deres miljøforurening og CO2 udslip. Trump opfordrede landene til at tænke på deres nationale interesser først.
Xi Jinping fremhævede i sin tale behovet for internationalt samarbejde , multilateralisme gennem FN i bekæmpelse af pandemien og løsningen af verdens øvrige problemer. Og kritiserede USA 's udmelding af Paris-aftalen , WHO m.v.
Video-klip


d. 10-09-2020 21:24:44

Trump kendte til faren ved covid-19

I journalisten Bob Woodward nye bog Rage og lydbånd fra interview med D. Trump fra d 7.feb.firtæller Trump at han var vidende om at covid-19 var luftbåren, meget snuttefarlig og dødelig. Dagen før havde han talt med Xi Jinping og fået oplyst om de kinesiske erfaringer.
Fem artikler i Lancet i slutningen af Jan. Havde også påpeget dette.
Men overfor den amerikanske offentlighed fastholdt Trump den næste måned at covid-19 blot var en influenza. Senere fik Kina skyld for ikke at have delt oplysninger om covid-19 med omverdenen. Det stemmer ikke med det som Trump fortæller Woodward d. 7. Feb.


d. 14-07-2020 09:24:56

Trump og Covid -19

For præs. Trump har det vigtigste prioritet under Covid-19 pandemien været at få genåbnet USA og dermed opretholde økonomi og beskæftigelse og dermed hans mulighed for genvalgt i nov.
Genåbningen i USA er tydeligvis gået for hurtigt, som de sidste ugers voldsomme stigning i antallet af smittede indikerer. Trump har hidtil forklaret dette med, at USA tester flere indbyggere end nogen andre lande og derfor må antal smittede nødvendigvis stige. Trump har tillige nægtet at bære mundbind endsige opfordre befolkningen til at gøre det. Forleden blev han dog for første gang set med mundbind.
Søndag d. 12/7 re-tweetede Trump et Tweet fra den tidligere talkshow-vært Chuck Woolery, med følgende tekst:
"The most outrageous lies are the ones about Covid-19. Everyone is lying. The CDC (Center for Decease Control) , Media, our Doctors, not all but most, that we are told to trust. I think it is all about the election and keep the economy from coming back , which is about the election. I'm sick of it"


d. 14-07-2020 09:12:02

Covid-19 ude af kontrol i USA

Mens New York søndag d. 12/07 kunne registrere det første døgn uden nye Covid-19 relaterede dødsfald, så oplevede Florida samme dag det hidtilstørste antal nye smittede - + 15.000 på ét døgn, under hele Corona-pandemien, svarede til det smalede antal smittede i hele Sydkorea. I de sidste 3-4 uger har en lang række stater i det sydlige USA oplevedet en voldsom stigning i antal smittede - med en daglig vækst på mellem 40-65.000 nye smittetilfælde.
Det samlede antal smittede i USA er nu over 3.3 mio. og antal døde ca. 135.000.


d. 22-05-2020 07:51:00

Ny kold krig mellem USA og Kina

Mange iagttagere taler nu om en ny kold krig mellem USA og Kina. Ikke siden 1989 (Tian'anmen) har forholdet mellem USA og Kina været så dårligt som tilfældet er nu.
Oveni de seneste år handelsspørgsmål, USA's blacklistning af Huawei, kritik af Kinas politik i Hong Kong og Xinjiang , kommer nu Covid-19 pandemien, som USA beskylder Kina for at have ansvar for. Endnu for 2-3 måneder siden - inden Covid-19 var løbet af sporet i USA, talte D. Trump om Xi Jinping i meget kammeratlige toner. Nu er det Kia og i sidste ende Xi som får ansvaret for Coronapandemien "mass killings".


d. 22-05-2020 06:57:44

Ukontrolleret udvikling i USA - uge 21-22

Antal smittede i USA er over 1.5 mio. og antallet af døde over 91.000. Samtaidigt har man i alle stater begyndt genåbningen af samfundet . Trump taler om at antallet af døde i USA er "a badge of honor". (i betydningen mange mange flere kunne være døde) . En analyse påpeger at USA kunne have haft langt færre døe om man havde grebet in 2 uger tidligere end man gjorde.


d. 05-05-2020 13:16:24

Ansvar for Covid-19?

I Washington forsætter Donald Trump beskyldinger mod Kina, om at Coronavirusen var undsluppet fra et forskningslaboratorium i Wuhan og Trump tilfø'jede at Kina bevidst skulle have sluppet denne virus løs. Ingen efterretningsrapporter eller WHO finder at disse beskyldninger har noget grundlag. Udenrigsmin. Mike Pompeo tilføjer dog at der er "enorme beviser" på denne amerikanske påstand. Det Kinesiske -amerikanske forhold var i forvejen dårligt , men nu syntes det i frit fald.


d. 08-04-2020 05:04:30

Første døgn uden døde i Kina

Samtidigt åbnede byen Wuhan op for rejsende ud af byen - mere end 55.000 benyttede chancen. Her titusinder af kinesere som beøsger Huangshan (De Gule Bjerge) efter at myndighederne åbnede op for parken forleden.


d. 02-04-2020 11:35:06

Kina rammes af 2. bølge af 'Corona-virus'

Mens de kinesiske virksomheder er begyndt at åbne op i de sidste uger af marts, og produktionen genoptages, rammes de nu af den manglende efterspørgsel fra et Europa og USA som nu er blevet epicenter for Covid-19.


d. 27-03-2020 09:43:10

Nu flere smittede i USA end i Kina

Antal registrerede smittede i USA er nu på 84.000 mens tallet for Kina i lang tid har ligget på ca. 81.500.


d. 26-03-2020 05:21:47

USA - nyt epicenter for COVID-19

D. 16. marts var der 1.100 smittede i USA - den 26. marts er tallet steget til knap 70.000!
I New York og Californien fordobles antallet af smittede hver 2-3 dag. Der er nu 52.000 smittede i USA og Senatet vedtager økonomisk hjælpepakke af hidtil uset størrelse på 2 trillioner US $ (= 2.000 mia. US $).


d. 26-03-2020 05:17:35

Italien og Spanien

I de sidste par uger er situationen blevet mere og mere alvorlig i Italien, hvor der nu er 70.000 smittede og 6.800 døde (mere end dobbelt så mange som i Kina)
Spanien oplever også en voldsom stigning med nu 40.000 smittede og 2.600 døde.
Begge steder er sundheds-systemet ved at bryde sammen. I Spanien dør gamle mennesker på deres plejehjem.


d. 26-03-2020 05:14:33

Hubei-provinsen åbner , Wuhan på vej

Ind - og udrejse af Hubei provinsen er genoptaget , og fabrikker åbner op igen.
Provinshovedstaden Wuhan er fortsat nedlukket, men her åbnes byen op igen d. 8. april.
Udgangsforbudet i Wuhan blev indført d.22. jan!


d. 19-03-2020 08:49:23

Ingen nye smittede i Kina

Onsdag d. 18/3 oplevede Kina for første gang i år at der ikke var nye smittede. Samtidigt åbnede Wuhan igen for at borgerne kunne gå på gaden. Hidtil har man kun kunnet gå ud hver tredje dag og kun en af gangen. Nye smitede kommer dog udefra med de mange tusinde kinesere som vender tilbage fra Sydkorea og andre steder.
Kina sender personel og udstyr til Italien og Frankrig


d. 12-03-2020 16:40:48

Global recession truer nu!

Efter Donald Trump i nat meddelte at alle flyvninger fra Europa til USA indstilles de næste 30 dage - og fejlagtigt - meddelte at det også kunne berøre varetransporten, er aktiemarkedet faldet med ca. 10 % i Europa og knap det samme i USA.


d. 11-03-2020 18:00:26

Covid-19 er nu en Pandemi

WHO erklærede i dag - onsdag d.10/3 Covid-19 for en pandemi!


d. 10-03-2020 17:37:04

Voldsom stigning i antal smittede

såvel i Europa som i Danmark. Mandag d. 9/3 var antal smittede 36 - senere på dagen 156 og her tirsdag eftermiddag er antallet steget til 262. Befolkningen opfordres til at tage situationen meget alvorlig!


d. 07-03-2020 07:13:47

I Danmark frarådes større arrangementer

med mere end 1.000 deltagere og myndighederne opfordrer folk til ikke at kysse, kramme og give håndtryk.


d. 04-03-2020 07:09:54

WHO vurderer nu

at dødeligheden for smittede med Corvi-19 er på 3,4 % , hvilket er langt højere end tidligere antaget.


d. 29-02-2020 09:01:37

Covid-19 vokser hurtigere udenfor Kina

Uge 9 blev ugen hvor antallet af Covid-19 smittede nu vokser hurtigere udenfor Kina end i Kina. Værst ramt er Sydkorea, Japan og Italien.

WHO har samtidigt opgraderet til højeste trusselsniveau i f.b.m. Covid-19.

Samtidig reagerede de internationale aktiemarkeder med de største kursfald siden finanskrisen i 2008.
Det var også ugen hvor Danmark (!) fik sine første 1-2-3 smittede.


Se alle nyheder

Verden efter Covid-19?

Hvad Covid-19 kommer til at betyde for den globaliserede verdensøkonomi , for forholdet mellem Kina og Vesten og ikke mindst USA vil fremtiden vise.

Corona-pandemien 2020

 • Pictures from China by otto leholt
  5e2871c5ab49fd5e9f617f86.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  arbejder-desinficerer-landsby-i-shan
 • Pictures from China by otto leholt
  coronaviruset-CoV-2.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  gade-i-wuhan.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  GettyImages_1201336960.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  https___s3-ap-northeast-1.amazonaws.
 • Pictures from China by otto leholt
  ikke-flere-grøntsager.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  motorvej-i-shanghai.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  passagerer-Hankou Railway Station-ca
 • Pictures from China by otto leholt
  plastic-procetion.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  togstation-Zhejuangprovince.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  wuhan-coronavirus-china-who-GettyIma
 • Pictures from China by otto leholt
  wuhan-hospital-24-jan-2020.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  wuhan-hospital-3-feb-2020.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  wuhan-hospital-efter-10-dage.jpg
 • Pictures from China by otto leholt
  wuhan-sporthal.jpg