Kina foredrag

Kina noter:

OBS - Har ikke fået programmeret en metode til direkte at dele artiklen -
så du må blot kopiere URL ( altså linket) fra din webbrowser ... ;-)
d. 05-04-2023   (Kina-Vesten)

EU ledere i Beijing - Fra 'de-coupling' til 'de-risking'

Frankrigs Emmanuel Macron og EU kommissionens formand Ursula von der Leyen ankom til Beijing onsdag d. 5. april 2023.
Formålet med de europæiske lederes besøg i Beijing er nok først og fremmest at forsøge at presse Kina til at lægge pres på Rusland i forhold til krigen i Ukraine. Samtidigt ønsker de europæiske ledere at finde en form hvori de kan fastholde det økonomiske samarbejde med Kina.
Ursula von der Leyen - har ikke stor forventninger til at KIna vil fortsætte deres åbning af økonomien- men at de derimod vil styrke kontrol og sikkerhedUrsula Von der Leyen gav udtryk for at de økonomiske relationer mellem EU og Kina er for vigtige til at EU skal forfølge en politik om 'afkobling' fra Kina , sådan som USA har talt for. Efterfølgende har Von der Leyen introduceret begrebet 'De-risking' som overskriften på EU's fremtidige Kina politik. Hvad der så konkret ligger heri står lidt uklart. En decideret afkobling mellem de to økonomier ville uden tvivl have alvorlige konsekvenser for europæisk industri - ikke mindst i Tyskland og Frankrig.

Kina er fortsat EU's 3. vigtigste eksportmarked med 9 % af EU's samlede eksport efter USA (20%) og Storbritannien (13 %), men omvendt er Kina den største enkelt eksportør af industrivarer mv. til EU.
Alene siden 2020 er EU's handelsunderskud overfor Kina fordoblet fra 182 mia. Euro til 396 mia. Euro i 2022.
Begrebet 'de-risking' er nok en opblødning i forhold til tidligere, og EU's politik syntes også - ligesom den amerikanske med 'Inflation Reduction Act' at være at man i større grad skal udvikle og diversificere sine forsyningskæder og sikre udviklingen af nøgle teknologier også indenfor EU , og således i sidste ende gøre sig mindre sårbar over Kina.

Kilder / læs mere:
1) In Beijing trip, European leaders’ unity
2) Statement by President von der Leyen ahe
3) Ursula Von Der Leyen holds meeting in Beijing with EUCCC president
Oprettet d. 27-05-2023