Kina foredrag

Kina noter:

OBS - Har ikke fået programmeret en metode til direkte at dele artiklen -
så du må blot kopiere URL ( altså linket) fra din webbrowser ... ;-)
d. 09-12-2021   (Kina-Vesten)

USA's Summit for democracy

USA's præs. BIden inviterede 110 lande til at deltage i det virtuelle 'Summit for Democracy' d. 9-10 dec. 2021.
Dagsorden for mødet var at diskutere de udfordringer som den demokratiske del af verden står overfor og at skabe en platform for forsvar af demokrati og menneskerettigheder verden over.
Topmødet ligger altså helt i forlængelse af den 'dem og os' retorik som de sidste par år er udgået fra USA . Hvor en ny kold krig mellem de demokratiske lande og de såkaldte autoritære stater - ikke mindst Rusland og Kina - er blevet centrum i international politik. De sidste var da heller ikke inviteret til topmødet.
Hvad er så egentlig USA mål med topmødet?
Alexander Mercouris analyse giver nogle klare svar herpå (se link) . I følge hans analyse er målet for USA at skabe et alternativ til FN systemet , som kan give legitimitet til USA's forsatte interventionistiske politik med henvisning til værdibaserede begreber som ' fremme af demokrati' , ' Responsibility to Act' (et begreb fra Tony Blair) og beskyttelse af menneskerettigheder m.v. Altså at legitimere den 'Ruled based Order' som USA propaganderer for i disse år - ikke mindst overfor Kina og Rusland. En 'Ruled based Order' som er dikteret af USA , og som ikke har grundlag i International Lov. De eneste former for international lov som i dag findes er indenfor FN systemet. Et system som som ikke altid fungerer efter USA's forgodtbefindende.

Som bekendt har de fem permanente medlemmer af FN*s sikkerhedsråd veto ret, og kan derfor blokere FN beslutninger. Det var helt almindeligt under den Kolde Krig at Sovjet nedlagde veto mod USA resolutionsforslag.
Fra 1990 - under Gorbatjovs ledelse , begyndte Sovjet dog at afstår fra veto, som det ikke mindst viste sig med FN resolutionen som lå til grund for den USA ledede koalition som befriede Kuwait i jan-feb 1991.


Som vi har set i de senere år - ikke mindst under præs. Trump , så har USA ikke haft meget respekt for multilaterale institutioner som FN, WHO m.v. I takt med at USA meldte sig ud af disse org. har Kina brugt muligheden for at skaffe sig øget indflydelse her - ikke mindst gennem deres samhandelspartnere og samarbejdspartnere omkring Belt & Road Initiativet, Asian Development Bank m.v.
Hvad USA ønsker med Summit for Democracy er i følge Alexander Mercouris, at skabe et alternativ til FN systemet . En uformel alliance af lande , hvor USA er dominerende og hvor fællesskabet er defineret ved luftige begreber om demokratiske værdier , menneskerettigheder mv. , som således kan give legitimitet til USA's fortsatte værdibaserede udenrigspolitik UDENOM FN systemet.

Kilder / læs mere:
1) Alexander Mercouris analyse af topmødet
2) Præs. Bidens åbningstale
Oprettet d. 16-12-2021