Kina foredrag

Kina noter:

OBS - Har ikke fået programmeret en metode til direkte at dele artiklen -
så du må blot kopiere URL ( altså linket) fra din webbrowser ... ;-)
d. 21-10-2021   (Taiwan)

Præs. Biden: USA vil forsvare Taiwan

I et interview med CNN torsdag d. 21/10/21, blev præs. Biden spurgt , "Vil USA forsvare Taiwan i tilfælde af et kinesisk forsøg på at indlemme Taiwan med magt? Hvor til Biden svarede :
"Yes, we have a commitment to do that"
En sådan udtalelese er ikke kommet fra en amerikansk præsident siden 2001, hvor G.W. Bush også udtalte at USA ville forsvare Taiwan.
Kort efter Bidens udtalelse var talmænd for den amerikanske regering ude og dementere udtalelsen, og bekræftede at USA politik fortsat var, som fastlagt i The Taiwan Relations Act fra 1979, hvorefter USA ville hjælpe Taiwan til at kunne forsvare sig selv, men intet sagde om aktiv amerikansk deltagelse i en evt militær konflikt med Kina.

Spørgsmålet er nu om USA er ved at gøre op med det såkaldte "strategiske tvetydighed" som har været kendetegnende for USA's politik i forhold til Taiwan siden man i 1979 tilsluttede sig "One China" princippet, ifølge hvilket der er ét Kina og Taiwan er en del af Kina.

Gentagne amerikanske militærøvelser omring det Sydkinesiske Hav og Taiwan Strædet i år, indgåelse af AUKUS-forsvarsalliancen m.v. viser tydeligt et amerikansk ønsk om at konsolidere sin dominerende position i det Indo-Pacifiske område.

Der er også meget der tyder på, at Kina og Xi Jinping vil gennemføre en genforening med Taiwan indenfor de nærmeste år.
Det står imidlertid også klart , at skulle det komme til en militær konflikt omkring Taiwan, er USA ikke i stand til at vind en sådan krig. Gentagne krigsspil foretaget i Washington, viser at Kina vil vinde en sådan konflikt.

Det kinesiske udenrigsministeries talsmand , Wang Wenbin, kommenterede fredag Biden udtalelse således:
"We urge the U.S. to earnestly abide by the one-China principle and stipulations in the three China-U.S. joint communiques, be prudent with its words and actions on the Taiwan question, and avoid sending wrong signals to the 'Taiwan independence' separatist forces, lest it should seriously damage China-U.S. relations and peace and stability across the Taiwan Strait,"

Endvidere blev det understreget fra kinesisk side, at man ikke skulle undervurdere Kina evne , vilje og beslutsomhed, mht at forhindre udenlandsk indblanding i et spørgsmål som Kina anser for et indenrigspolitisk spørgsmål, og hertil et eksistentielt spørgsmål for Kina.


Kilder / læs mere:
1) Biden delivered straight talk on Taiwan
2) CHINA / POLITICS ''Defend Taiwan'' can h
Oprettet d. 24-10-2021