Kina foredrag

Vælg et emne:

Ny Coronavirus 2019-20

Coronavirus i Kina

Jeg forsøgte i jan-feb 2020 at holde nogenlunde trit med udviklingen af Covid-19 ...her mine noter:
4. feb. 2020 - af Otto Leholt
En humanitær katastrofe udvikler sig i Kinas Hubei provins, hvor 50 mio. mennesker siden 23 jan. har været lukket ind i deres huse - alene med frygten for fremtiden. Imens antallet af smittede og døde stiger fra dag til dag, spreder rasictiske anti-kinesiske reaktioner sig i hele Sydøstasien og nu også i Vesten. Epidimiens omfang er endnu ikke erkendt, og konsekvenserne på kort og langt sigt syntes uoverstuelige!
30. dec. 2019

I dec. 2019 viste de første sygdomstilfælde sig i provinshovedstaden Wuhan (se kort). Lægen Li Wenliang sendte d. 30.dec 19 en besked på WeChat hvor han fortalte om syv patienter fra et lokalt fiskemarked, som var blevet diagnosticeret med en SARS-lignende infektionssygdom.

Li Wenliang blev kort efter beskyldt af politiet for "rygte-spredning". Samme dag udsendte Wuhan Municipal Health Commission en meddelelse til Wuhans sundhedsinstitutioner om, ikke at udsende behandlingsinformationer til offentligheden uden yderligere autorisation. Dagen efter, d. 31. dec., orienterede myndighederne i Wuhan om sygdomsudbrudet ligesom WHO blev orienteret. 14 dage efter var Li Wenliang selv blevet syg og blev senere diagnosticeret med Coronavirus. D. 7. feb. blev det meddelt, at han var død af coronavirus og rundt om i Kina blev han hyldet og æret som en folkets helt. Som lægen der fortalte sandheden og betalte med sit liv. Se reaktioner på Li Wenliangs død

kilde: CNN
Billedet af Kina før Covid-19 - en global økonomiske stormagt som påvirker hele verden
D. 7. jan havde kinesiske videnskabsfolk identificeret den nye virus som en ny type af den ellers velkendte 'coronavirus' . I den følgende uge blev der ikke rapporteret om nye tilfælde, og sundhedsmyndighederne mente på dette tidspunkt ikke, at virus smittede fra menneske til menneske.

D. 9. jan: WHO meddeler at: "Chinese authorities have made a preliminary determination of a novel (or new) coronavirus, identified in a hospitalized person with pneumonia in Wuhan." D. 12. jan oplyser WHO for første gang om en ny lungebetændelse i Wuhan forårsaget af en ny coronavirus med betegnelsen 2019-nCoV.

Indtil d.17. jan havde myndighederne i Wuhan kun rapporteret om 41 smittede, men så vokser antallet drastisk - og

d. 20 jan. opgives antallet til 198. Samme dag giver præsident Xi Jinping order til "resolut at forhindre spredningen af sygdommen". Samme aften meddeler en regeringsansat ekspert i luftvejssygdomme, at den nye virus kan smitte fra menneske til menneske.

D. 23. jan tager myndighederne en drastisk og konsekvent beslutning om helt at lukke ned for al ind- og udrejse af millionbyen Wuhan. Ulykkeligvist havde ca. 5 mio. mennesker allerede forladt byen for at besøge familiemedlemmer i forbindelse med den kinesiske Nytårsfest d. 24. jan.

Ferieperioden for Det Kinesiske Nytår skulle løbe fra 24.- 30. jan, men blev i første omgang forlænget til d. 3. feb af hensyn til smittefaren. Siden har myndighederne bedt de større virksomheder om ikke at genåbne før tidligst 10.feb og i Wuhan d. 14. feb. og vil sandsynligvis blive forlænget.

Billedet af Kina efter Covid-19 - Den nye "Gule Fare" - Hvordan vil Covid-19 komme til at påvirke Kinas omdømme i verden og hvem kommer bedst igennem pandemien - USA eller Kina ?
Der blev nu rapporteret om virus tilfælde i alle kinesiske provinser og i et interview på CCTV d. 27. jan. indrømmede Wuhans borgmester, at man ikke havde viderebragt information om den nye virus "in a timely fashion"

Wuhans 11 mio. indbyggere har nu (5. feb) siddet indendøre i deres lejligheder i 14 dage. Kun ét familiemedlem må gå på gaden af gangen for at købe mad og fornødenheder i de supermarkeder som endnu har åbent ... og som har varer på hylderne. Gaderne ligger øde hen, ingen trafik , ingen mennesker.

Alle byer i Hubei provinsen - med ca. 59 mio. indbyggere - er spæret af for ind- og udrejse. I de titusinder af landsbyer har beboerne selv stillet vejblokader op- og nægter fremmede adgang til landsbyerne.

Alle steder i Kina er offentlige forlystelser, restauranter, skoler og institutioner m.v. lukket ned på ubestemt tid.

Uge 9

Onsdag d. 26 feb genoptages arbejdet mange steder rundt om på Kinas virksomheder (eksl. Hubeo prov.) som nu har været lukket i over en måned.

Samtidigt meddeles det laveste antal døde (52) på et døgn indenfor de sidste 3 uger.

D. 27/02 melder Kina om et yderligere fald i dødstallet - nu kun 29 døde indenfor det sidste døgn - det laveste antal siden 26/01.

Uge 11

Kina rapporterer igen i denne uge om det laveste antal smittede - og der er kun nye tilfælde i Hubei-provinsen.

D. 10/3 besøgte Xi Jinping byen Wuhan - epicentret for virusudbrudet. De to hospitaler som blev opført tidligere er angiveligt nu tomme for patienter.

Uge 12

Der er nu flere testede smittede med Corvid-19 udenfor Kina endd i Kina (81.000). I Kina er problemet lige nu de tusinder af kinesere som vender tilbage fra Sydkorea, Japan, Afrika og andre ster og som derfor skal i 14 dages karantæne ved hjemkomsten til Kina.

Facts om Coronavirus (SARS-CoV-2 / Covid-19)

WHO har navngivet den nye virus som SARS-CoV-2, og sygdommen som Covid-19.

D. 31. jan erklærer WHO, at coronavirus anses for en international sundhedskrise. WHO havde tidligere afholdt hastemøder om den nye coronavirus d. 22. og 23. jan.

På et international møde for læger og specialister erklærede en talsmand for WHO i uge 7 , at "Coronavirus udgør en alvorlig trussel for verden".

Tal for hele verden- John Hopkins Univ.

What You need to know about Coronavirus

Sundhedsstyrelsen - Coronavirus

Se antal smittede
og døde

Sådan påvirker Coronavirus kroppen. I de første uger anslog man inkubationstiden til 4-5 dage , nu taler man om 14 dage.
kilde CNN

Covid-19 smitter fra overflader ..!
kilde
I Wuhan starter man d. 25. jan med opførslen af to nye hospitaler til behandling af de syge. Huoshenshan Hospital (herover) skal rumme 1000 og Leishenshan Hospital 1400 patienter. Huoshenshan Hospital stod færdigt d. 2. feb efter 10 dages arbejde og det andet forventes færdig et par dage senere.
Sådan gør du - også du !!

Reaktioner i udlandet

I Danmark ...

Herhjemme bragte Jyllands-Posten mandag d. 27. jan en dagens tegning af det kinesiske flag, hvor de fem stjerner var udskiftet med coranaviruser. Den Kinesiske Ambassade i Danmark udsendte herefter en pressemeddelelse hvor man krævede en undskyldning fra avisen til det kinesiske folk, som følte sig krænkede over den manglende medfølelse og sympati med døde og syge i Kina.
Jyllands-Posten d. 27. jan.2020 - bruger ytringsfriheden til at identificere det kinesiske folk med coronaviruset

Dette blev mødt med voldsomme reaktioner i fra Jyllands-Posten og flere medier og politikkere, om at vores ytrings- og pressefrihed ikke skulle dikteres fra Kina. Jyllands-Posten chefreadaktør forsvarede sig i medierne med, at Jyllands-Posten ikke udkom i Kina.

I Weekendavisen d. 31. jan. forsvarer Martin Krasnik Jyllands-Postens tegning og afslutter sin lederartikel med følgende:

TOTALITARISME kan ikke leve med frihed. Bevæbnet med uendelige økonomiske midler og trusler om boykot breder den totalitære syge sig i form af censur, selvcensur og overvågning. Det er en virus, ingen ved, hvordan de skal behandle, selvom alle kender kuren: ytringsfrihed, tolerance for politiske modstandere og demokratisk standhaftighed.
(Martin Krasnik 31. jan Weekendavisen)
Den sidste uge i jan (uge 5) rapporteres der fra dag til dag om nye tilfælde af coronavirus udenfor Kina. Fra dansk Seruminstitut oplyses i starten af ugen, at vi ikke har grund til bekymring i Danmark og at beredskabet er på plads. Dags dato - d. 4. feb - er der konstanteret smittede i mindst 23 lande udenfor Kina.

D. 27 jan. kommer første mistanke om at en danskstatsborger, netop hjemvendt fra Wuhan, kan være smittet med coronavirus. Det afkræftes dog dagen efter. Udenlandske statsborgere som opholder sig i Kina bliver hjemsendt, og al indrejse til og fra Hubei provinsen frarådes af danske sundhedsmyndigheder.

I nyhederne på TV2 News (3. feb.) koncentrerer man sig om konsekvenserne for danske virksomheder og deres produktleverancer fra Kina.

D. 4 feb strammes rejsevejledningen og danske sundhedsmyndigheder fraråder al unødvendig indrejse til hele Kina.

D. 7. feb indlægges en kinesiske kvinde som ankommer til Kastrup Lufthavn med symptomer på virus. Hun erklæres senere på dagen negativ for coronavirus.

Ellers fylder Coronavirus ikke meget i de danske medier - nogen opmærksomhed har der været omkring krydstogsskibet i Yokohama.

Udlandet ...

D. 31. jan indstillede British Airways alle flyvninger til og fra Kina. D. 1 feb. annulerer en lang række luftfartsselskaber deres flyvninger til og fra Kina - herunder SAS.

Mandag d. 3 feb. styrtdykker aktiekurserne med ca 9 % på Shanghai børsen. Oliepriserne følger efter som udtryk for den økonomiske afmatning som Kinas stigende isolation har medført.

“It’s very, very transmissible, and it almost certainly is going to be a pandemic,” said Dr. Anthony S. Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Disease.
“But will it be catastrophic? I don’t know.”

kilde

Xenofobia og racisme mod kinesere...

I de sidste par uger af jan. blev folk Hubei og ikke mindst Hubei-provinsen mødt med en stigende usikkerhed og decideret frygt i det øvrige Kina. Flere steder er der eksempler på at mennesker fra Hubei bliver nægtet adgang til hoteller eller restauranter i andre kinesiske provinser.

Frygten for den nye "Gule Fare" bredte sig hurtigt på de sociale medier i det øvrige sydøstasien, hysteriske konspiratinsteorier, men også stærkt racistiske anti-kinesiske kommentarer mod kineserne, deres spisevaner, kultur m.v.

Restaurant et sted udenfor Kina

Racisme mod kinesere er ikke nyt. Nyt er det imidlertidig at Kina er blevet en økonomisk stormagt og flere steder ses som en direkte trussel mod vores beskæftigelse og velstand og tillige vores politiske idealer. Hertil kommer et steoreotypt billede af kineserne som mekaniske arbejdsrobotter blottet for menneskelige følelser, kreativitet og personlighed. Altsamment bidrager til en de-humanisering af kineserne, Kina og den kinesiske kultur.

Diskrimination mod kinesere i USA

Indrejseforbud

I slutningen af uge 5 har flere lande i Asien og Europa samt USA, lukket af for indrejse for alle fremmede statsborgere der de seneste 14 dage har befundet sig i Kina. Egne statsborgere kommer i karantæne mens de undersøges for virus.

I Danmark har man d.d. (7.feb) endnu ikke lukket for indrejsende fra Kina, idet de danske myndigheder henholder sig WHO som p.t. ikke anbefaler indrejseforbud.

Air China lander hver fredag og søndag i København med kinesiske turister, og spørgsmålet om indrejseforbud var emnet for P1 Debat torsdag d. 6.feb. Meninger er delte - nogle sammenligner med almindelig influenza epedimier som har større dødtal end der for nuværende er kendt i forbindelse med coronavirus.

Andre påpeger at antallet af smittede i Kina givetvis er langt langt større end de nuværende opgørelser angiver. Hertil at at stigningen af antal smittede i Kina er ekspontielt stigende trods den massive 'lock down' af store dele af Kina. Hertil kommer at nuværende testmetoder er usikre, og at smittede uden symptomer angiveligt kan smitte andre. Inkubationstiden menes nu at være ca. 14 dage og en vaccine eller effektiv behandling findes endnu ikke.. Flere krydstogtskibe med tusinder af passager er blevet afvist landgang i Italien, Japan, Hong Kong med henvisning til at en eller flere passagere var mistænkt for at have coronavirus. Krydstogsskiber Diamond Princess ankom til Yokohama mandag d. 3. feb med 3.700 passagerer og besætningsmedlemmer. Passagerne har fået karantæne og skal forblive i deres kahytter i 14 dage , mens mistænkte syge bliver testet. Der er pt (7. feb) fundet 61 smittede ombord på skibet.

D. 24 . feb var antallet af smitttede på Diamond Princess over 600 .

Covid-19 breder sig

Uge 9 blev ugen hvor antallet af Covid-19 smittede nu vokser hurtigere udenfor Kina end i Kina.

Sportarrangementer, kulturmøder og konferencer verden over aflyses. Virksomhedernes forsyningskæder er nu hårdt ramt af at industriproduktion og og transport har ligget mere eller mindre stille i Kina i en måned.

Uge 9 har set det største fald på de internationale aktiemarkeder siden 2008!

Covid-19 har ikke bare afbrudt de globale forsyningskæder mellem Kina og omverdenen, men vil givetvis betyde at de sidste 3-4 års stigende kritik fra Trump administrationen vil blive forstærket. Risikoen for en øget afkobling mellem KIna og USA er hermed steget markant og vil således ikke bidrage til at mindske spændingerne mellem verdens to største økonomier men derimod øge dem.

Regardless of who’s in the White House, we’re concerned that the positive constructive relationship of the past is now something that will only exist in the past.
Jake Parker, US-China Business Council kilde

En krig på ord

I uge 12 har COVID-19 også fået tag i USA. Den republikanske senator Tom Cotton - en Trump støtte , foreslår at Covid-19 utilsigtet blev spredt fra et kinesisk biologisk-kemisk krigsprogram, og overlader det til Kina at modbevise påstanden. D. 11. marts udtaler det Hvide Hus's Natioanle sikkerhedsrådgiver, Roberts O'Brian, at Kina angiveligt har forsøgt at lave et 'cover-up' på virusudbrudet i Wuhan, og således forsinket resten af verdens reaktion på Covid-19 med to måneder! Dagen efter svarer en talsmand fra Kinas udenrigsministerium igen med beskyldning om, at virusen var kommet til Kina med amerikanske soldater på besøg i Wuhan i okt. 2019. Fra d. 17. marts begynder Donald Trump at omtale Covid-19 som "The Chinese Virus" eller "Wuhan-virus".

Den 22. marts udtaler Trump til pressen: “I wish they told us three months sooner that this was a problem. We didn’t know about it,” “They knew about it and they should have told us. We could have saved a lot of lives throughout the world.” Hong Kong studenterne følger op med memes omkring "Wuhan-virus" , "China-virus" for at styrke deres anti-kinesiske politiske projekt.

kilde

"Peoples war" - i Kina

Tysk journalist rapporterer fra Beijing d. 6. feb
Englænder viser rundt i et Wuhans øde gader 26. jan

"Folkets krig" i Kina

Uge 8

Der er nu rapporter om et svagt fald i stigningstakten for antal smittede. Men mere end 500 mio mennesker er fortsat ramt af nedlukningen af de kinesiske storbyer, og fra regering og parti er der erklæret "Folkets krig" mod Covid-19.

Hubei provinsen har og er fortsat hårdest ramt. Her har myndighederne lukket boligblokke ned og kun tilladt ét familiemedlem at forlade boligerne hver 3. dag. for at købe ind. Når folk bevæger sig ind og ud af boligkareerne tjekkes deres temperaturer.

Søndag d. 23 feb meddelte myndighederne at samme totale nedlukning nu skulle udvides til hele Hubei provinsens 60 mio indbyggere. Kinesiske byer er anlagt og organiseret i et grid-system, hvor man ret effektivit kan kontrollere og nedlukke de enkelte beboelsesområder. Tilsyn og kontrol er oftes overladt til lokale beboerkomitee, ofte pensionister, som kan rapportere videre til lokale myndigheder om evt. brud på karantænereglerne. Disse uofficielle kontrolanter organiserer også udbringning af medicin og daglige fornødenheder til beboerne.

I Zhejiang provinsen meddeles det at man har mobiliseret 300.000 af disse såkaldte "grid-workers" til at overvåge overholdelsen af karantænereglerne. I Beijing har man mobiliseret mere end 2.000 partimedlemmer til at organisere overvågningen af Beijings enorme boligkvarterer. Myndighederne udlover nu dusør til borgere som rapporterer om brud på karantæne reglerne . kilde

Uge 10:

Kina meddeler at man stort set ikke finder nye tilfælde udenfor Hubei-provinsen og at man forventer at der fra midten af marts ikke vil være nye tilfælde i Hubei-provinsen udenfor Wuhan. Samtidigt erklæres flere og flere smittede som raske igen.

Dog har man samtidigt konstanteret, at en 36 -årig patient, som var meldt rask, igen blev syg og døde efter udskrivning fra hospital i Wuhan. Det har rejst bekymring om raskmeldingskriterierne er sikre nok og hvorvidt mange af de udskrevne patienter reelt set ikke er raske!

kilde

Stigningen i antal nye smittetilfælde vokser 9 gange hurtigere udenforKIna end i Kina.

Frivillige ( grid-workers) kontrollerer ind og udkørsel til en mindre by i Zhejiang- provinsen

26. feb: Fabrikker i Kina er lukkede - arbejderne kan ikke vende tilbage grundet karantæne, råmaterialer kan ikke leveres og produktionen er stort set gået i stå

Antal smittede og døde

Covid-19 og Danmark / Europa

I den første måned efter Covid-19 smitten havde ramt Kina og ført til nedlukning af millionbyen Wuhan (d. 23. jan) var Covid-19 ikke noget der optog den europæiske offentlighed.

Endnu d. 22/02 var der kun registreret 62 smittede i Europa, men to dage senere var tallet steget til 265 smittede og 6 døde.

Uge 9

I uge 9 blev Covid-19 i den grad virkelighed for europæerne, aktiemarkederne gik i rødt, WHO opgraderede risikoniveauet til det højeste og dagligt kom der meddelelser om smittede i det ene europæiske land efter det andet - endog i Danmark.

Det var ikke mindst i Norditalien (Lombardiet og Milano) at man oplevede en voldsom stigning i antallet af smittetilfælde.

10 mindre byer i Lombardiet hvor antallet af smittede er koncentreret er blevet lukket ned. Kulturarrangementer, modeshows m.v. bliver aflyst skoler lukket og selv i Rom er flere skoler blevet lukket.

Aktiemarkederne reagerer mandag d. 24 feb med store kursfald. Fra WHO skærpes retorikken omkring Covid-19 - og man taler nu om en potentiel pandemi.

2. marts 2020: Udenrigsmin. "fraråder alle ikke-nødvendige rejser til: Regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto"

04/03 Besluttede Italien at lukke alle skoler og universiteter i hele Italien.

07/03: 15 provinser i det nordlige Italien lukkes for alt ind og udrejse - forbudet berører 16 mio. menneskser. Alle skoler holdes forekløbigt lukket indtil 3. april. Det er samtidigt kommet frem at mange børn fra lukkede skoler tog til skiområderne i norditalien hvor der nu blev trængsel i skilifterne :-(

09/03: Alle Italienere frarådes at gå i byen - man bør kun bevæge sig ud for at gå på arbejde. Alle arrangementer ( kultur, sport m.v.) aflyses eller afholdes uden tilskuere.

Italienske læger anslår at 10 % af de smittede behøver intensivbehandling - og pt har man simpelthen ikke respiratorer nok til behandling af alle!

Der tales nu om hvordan hospitaler i Danmark skal gøre sig klar på at modtage evt. smittede. En mindre gruppe danskere er sat i fjorten dages karantæne på hotel på Tenerife.

2. marts: Sundhedsstyrelsen oplyser at 500.000 danskere kan blive smittet !
3/3: Den danske indsats overfor Covid-19 består i inddæmning, hvor de endnu få smittedes kontaktpersoner sættes under hjemmekarantæn. drejer det sig om ca. 130 mennesker hvoraf de 114 har været i kontakt med de foreløbigt fire smittede i Danmark.

Uge 10

SAS meddeller 03/03 at de annulerer flyvninger til Norditalien

06/03: Myndighederne i DK anbefaler at alle arrangementer med mere end 1.000 deltagere aflyses ( Grand Prix, Fodboldkampe og koncerter m.v.) Samtidigt anbefales det at man ikke kysser, krammer og giver hånd.

Uge 11

09/03: Rysensteens gymnasie lukkes i 14 dage (to elever smittede). Det vides at smittede opholdt sig på dansestedet Søpavillionen torsdag d. 5/3.
Malling Skole - en 5. klasse og deres lærere sendes i hjemmekarantæne.

10/03: Det oplyses at der er børn blandt de smittede i Danmark .
Antallet af smittede i Danmark blev tredoblet på 24 timer - mandag d. 09/03 formiddag var der 36 smittede og tirsdag morgen 10/03 var antallet steget til 110 smittede.

På pressekonference opfordrer statsminister Mette Frederiksen at alle skal tage situationen meget alvorlig. Der indføres restriktioner på kollektiv transport.

Servicesektoren (hoteller, restauranter, sport og kulturarrngementer) er hårdt ramt nu i hele Europa. SAS beder i dag (10/3) sine medarbejdere om at gå 20 % ned i løn - pga voldsomt fald i antal flyvninger.

Danmark "lukker ned"

Onsdag d. 11/03 aften - Meddeler Statsministeren om nedlukning af offentlige institutioner, arrangementer mv Kun folk med livsvigtige funktioer vil fortsat skulle møde på arbejde. Folk hamstrer i butikkerne trods advarsel herom. Torsdag morgen ligner gaderne i København en søndag formiddag.

Fredag d. 13/3: Statsministeren meddeler at Danmarks grænser lukkes dagen efter for al indrejse i 30 dage, eksl. danske statsborgere, pendlere og varetransport.

Lørdag d. 14/3: Statsministeren redegør for hjælpepakke til erhvervslivet for at undgå massefyringer.

Søndag d. 15/3: SAS stopper alle flyvninger - eksl ruten Kbh -Ålborg. 4.000 medarbejdere sendes hjem

Uge 12

Nu er det ved at blive alvor for danskerene ... dog ikke de unge som fortsat samles og mødes med venner osv.

Tirsdag d. 17/3 holder Dronning Margrethe - helt usædvanlig - en tale til nationen. Til de unge lød det bla.: "Det er ikke alle, der tager situationen tilstrækkeligt alvorligt. Den er alvorlig, og den gælder os alle sammen. Selvfølgelig er det skuffende og ærgerligt ikke at kunne mødes med hinanden, især når man er ung. Men I har tiden for jer, og I har andre måder at mødes på i denne digitale tidsalder."

Fredag d. 20/3: Politiet indskærper at forbudet mod større forsamlinger end 10 personer samt påbud om at holde afstand skal overholdes.

Øvrige verden

Uge 10:

Antallet er smittede er nu 98.000 i hele verden , heraf mere end 80.000 i Kina. Ca. 55.000 er samtidigt erklæret rakse igen - omend det kan være forbundet med nogen usikkerhed.

300 mio. skolebørn er på verdensplan ikke i skole pga coronavirus (hovedparten i Kina)

Uge 11:

9/3 Hidtil største kursfald på aktiemarkederne siden Finanskrisen - Dow Jones falder med 8 %

11/03: WHO erklærer Covid-19 for en PANDEMI! Donald Trump beskylder Europæerne for at bringe Covid-19 til USA og lukker alle flyforbindelser mellem USA og Europa. Samtidigt forlyder det fra Trumps administration at den nuværende pandemi skyldes at Kina lavede et "cover-up" omkring Covid-19 og dermed ikke gjorde det muligt for vesten at reagere i tiden. Ja - det er simpelthen løgn!

Fredag d. 13/3 USA erklærer national undtagelsestilstand. > 1.000 smitted og 50 døde
Spanien erklæres i national undtagelsestilstand. Flere lande i Europa lukker grænserne, skoler og universiteter er lukkede , offentlige arrangementer ( kultur , sport) aflyst mv. England syntes at være et af de få lande i Europa hvor man stort set intet har gjort .

Uge 12

Alle medier handler kun om Coronavirus. Stadig større ængstelse og stadig mere drastiske restriktioner er nu indført i alle vestlige lande med undtagelse af England - hvor Boris Johnson fastholder sin exceptionalisme.

Mange europæiske lande har lukket grænserne. Alle steder er skoler og uddannelsesinstitutioner lukket, sport- og kulturarrangementer aflyst restauranter og barer står tomme hvis de ikke er lukkede og gaderne ligger øde hen.

En alvorlig undtagelse var Paris hvor unge mennesker i weekenden nød solen langs Seinen, ligesom man kun se det langs søerne i København.

Macron har nu begrænset bevægelsesfriheden - hvorefter alle skal blive hjemme og kun må bevæge sig ud for at handle fødevarer , medicin eller gå på arbejde. I Danmark opfordrer sundhedsministeren kobenhavnerne ( Nørrebro) til at følge myndighederne anvisninger. !

Torsdag d. 19/3: Der er nu flere dødsfald af Covid-19 i Italien (3.400) end i hele Kina (3.242) !

Samtidigt meddeles det at der onsdag ikke var ét nyt tilfælde af Covid-19 i Wuhan - epicenteret for epedimien!

Alle steder i verden meldes der om nedlukning af flyforbindelser og grænser.

Det er i dag 3 uger siden vi fik det første smittetilfælde i Danmark - og en uge siden at offentlige institutioner lukkede ned.

Samme dag (19/3) ankalger Donald Trump Kina for at have kastet verden ud i coronakrisen. Trump sagde bl.a. : “The world is paying a very big price for what they did,” og videre at : “If people would have known about it … it could have been stopped right where it came from: China". Samtidigt edblev præsidenten at omtale Covid-19 som “Chinese virus”. Det siste var angiveligt en reaktion på at kinesiske diplomater havde spredt et rygte om at Covid-19 skulle være bragt til Kina af amerikanske soldater.

I Italien er alle virksomheder blevet lukket ned.

I Tyskland forbyder man at samles mere end 2 personer

I Sverige forbyder man forsamlinger på mere end 500 personer og har nu lukket gymnasier og universiteter. Måske har svenskerne ikke forstået alvoren i dette:-(

Uge 13

lørd. d. 28/3: Sverige har nu over 100 døde og mere end 3.400 smittede med Covid-19. Alligevel er børnehaver, skoler , restauranter og fittnessklubber fortsat åbne.

USA er nu med 105.000 smittede det land i verden med flest smittede og har 1.710 døde.

I Spanien er der det sidste døgn mere end 900 mennesker som er døde af Covid-19 !

Metroen i Wuhan er åbnet igen efter at have været lukket siden 22. jan.

USA, Trump og Coronavirus

21. jan 2020: Den første amerikanske smittede som har besøgt Kina . På pressekonference den følgende dag udtaler D. Trump:

"totally under control. It's one person coming in from China, and we have it under control. It's going to be just fine."

24. jan : Trump udtaler: “China has been working very hard to contain the Coronavirus. The United States greatly appreciates their efforts and transparency. It will all work out well. In particular, on behalf of the American People, I want to thank President Xi!” 31. jan 2020: USA indfører rejseforbud for alle der har besøgt Kina indenfor de sidste 14 dage.

Uge 9

26. feb. Udtalte Trump at USA kun havde 50 smittede, og antallet ville være tæt på nul på få dage, og den sædvanlige " We do a great job"! Trump kaldte Coronavirus for endnu et 'Hoax' og noget Demokraterne havde fundet på!

Videre sammenlignes Covid-19 med en alm. influenza, som vil gå i sig selv igen. The Coronavirus is very much under control in the USA. We are in contact with everyone and all relevant countries. CDC & World Health have been working hard and very smart. Stock Market starting to look very good to me!
( Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 24, 2020)

d. 28.feb. Under et vælgermøde udtaler Trump: “You wonder if the press is in hysteria mode,” (...) “Now the Democrats are politicizing the coronavirus,” (...) “You know that, right? Coronavirus. They’re politicizing it….And this is their new hoax.”

Uge 11

10. marts: Trump : "we are prepared ...it will go away and stay calm". Samtidigt fortsatte 'the blame game' med Trumps udtalelser om 'The China Virus'.
11. marts: WHO erklærer Covid-19 for en Pandemi og Trump indfører rejseforbud for 26 europæiske lande
13. marts Trump erklærer National Undtagelsestilstand
15. marts 29 stater i USA lukker skolerne

16. marts: Aktiekurserne på Wall Street styrtdykker

17. marts: Under dagens pressekonference opfordrer Trump til "everyone to work at home, if possible, postpone unnecessary travel, and limit social gatherings to no more than 10 people". og udtaler endvidere at han "always known this is a real, this is a pandemic. I've felt it was a pandemic long before it was called a pandemic". Trump fortsætter i marts mdr. med at give Kina , pressen og guvernørerne (spec. NY's Guvernør) skylden for problemerne.

Mandag d. 16/3 Efter tidligere at have negligeret Corvid-19 som en 'hoax' og smittetal som overdrevne og erklæret situationen under fuld kontrol, indrømmer Donald Trump endelig, at man står overfor en alvorlig krise i USA. I mange stater har delstatsregeringerne valgt at lukke skolerne.

Uge 12-13

21. marts : > 10.000 smittede i New York -> 23. marts : > 20.000 smittede i NY
26. marts USA antal smittede 82.000 > end Kinas 81.500 eller noget andet land.

Uge 14

30/3 20: 164.000 smittede i USA og 3.000 døde.

4.-5. april: Trump anbefaler at man prøver at bruge anti-mmalariemidlet , hydroxychloroquine , til behandling af Covid-19.

Præs. D. Trump er over weekenden begyndt at tage situationen alvorligt, omend ikke ansvaret.

Fra 1. apr til 1. maj stiger antallet af smittede i USA fra 213.000 til 1.105.000!

Ultimo april accelerede Trumps beskyldninger mod Kina for Coronapandemien - her en kommentar fra det kinesiske nyhedsbureau Xinhua News
kilde
I flere stater i USA demonstrerer borgerne nu imod nedlukningen af USA i bekæmpelsen af Covid-19!

d. 7.april Udtaler D. Trump: "The WHO really blew it. For some reason, funded largely by the United States, yet very China-centric. We will be giving that a good look. Fortunately, I rejected their advice on keeping our borders open to China early on. Why did they give us such a faulty recommendation?" En uge senere meddeler Trump at USA vil standse sin økonomiske støtte til WHO.

Genåbningen begynder

Uge 19 - primo maj 2020

I Spanien, Italien og Frankrig er begyndt en gradvis genåbning. I den forløbne weekend blev udgangsforbudet ophævet i Spanien - og folk kunne igen gå på gaden. I Italien åbner nogle virksomheder og serviceerhverv gradvist op.

I Danmark åbnede man i midten af april for børneinstitutioner og folkeskolens mindre klasser.

Flere steder i USA har der (siden uge 16) været demonstrationer imod social distance og påbud om brug af ansigtsmasker. Demonstranterne hævder at deres forfatningsmæssige frihedsrettigheder er undergravet. Donald TRump fortsætter sit blame-game , med at Covid-19 kommer fra et laboratorium i Wuhan og ' bevidst var sluppet fri af kineserne' . Om de demonstrerende amerikanerne har Trump udtalt at de har "taget deres frihed tilbage" !.

I USA har Coronapandemien nu skabt 30 mio. arbejdsløse.

Corona status sept 2021

Danmark ophævede i starten af sept 2021 alle restriktioner på Covid-19 og betegner ikke længere Covid-19 som 'samfundskritisk sygdom'.

Det samlede antal døde i verden som følge af Covid-19 er medio sept 2021 over 4,6 mio. heraf mere end 600.000 alene i USA. USA er fortsat det land i verden, som har flest nye daglige smittetilfælde. Siden august 2021 har antal nye dagligt smittede ligget over 100.000 og er d. 14. sept. 21 på 152.000 daglige smittetilfælde. Det svarer til samme niveau som i starten af 2021.

I USA er det pt kun 53 % af befolkningen som er vaccineret , i Danmark er tallet 76% og endnu højere i Portugal og Spanien. I Kina er antal vaccinerede ca 75%

Antal vaccinerede

Antal døde

Verden efter Covid-19 ...?

Et vendepunkt i historien..?

Der er ingen tvivl om, at det verden har oplevet i de første 4 mdr. af 2020 er en verdenshistorisk begivenhed - og i mange tilfælde en ikke bare sundhedsmæssig men også en humanitær katastrofe.

Mange vil selvfølgelig spekulere over om Covid-19 pandemien kommer til at betegne et vendepunkt i verdenshistorien - om dette er starten på en ny verdensorden i forhold til tiden før 2020.

Er dette starten på en ny verdensorden hvor Kina bliver den dominerende stormagt mens USA trækker sig mere og mere tilbage fra verdenssamfundet?
Eller vil det, som andre håber, være Coronakrisen som bliver det endelige dødsstød til det kinesiske kommunistpartis magtmonopol?
Vil en forstærket nationalisme som følge af Covid-19 gøre en ende på 30-40 års globalisering og frihandel ?
Men som Richard Haass skriver i Foreign Affairs (7. april 2020) vil pandemien næppe blive et vendepunkt i verdenshistorien, men blot forstærke de udviklingstendenser som har været tydelige i de sidste 3-4 år.

Coronakrisen vil blot blive en sten på vejen og endnu et afgørende skridt mod en ny verdensorden, som allerede i flere år har været under udvikling.

Det er en verdensorden, som vil være karakteriseret ved et - i international sammenhæng - svækket USA, som ikke længere ønsker eller evner at spille rollen som unipolær verdensmagt og dermed svigter den Verdensorden som amerikanerne selv var med til at definere og effektuere efter 2. Verdenskrig.

En verdensorden som er præget af stadig stigende modsætninger mellem USA og Kina - en proces som er taget voldsomt til under Donald Trumps lederskab i USA.

En verdensorden hvor der for første gang siden 1945 ikke fremstår nogen eller nogle klare ledere af den vestlige, såkaldte frie verden. Hverken Trumps USA's eller EU har endsige prøvet at tage lederskab i forhold til bekæmpelsen af Covid-19.

Dem der har prøvet, som WHO, er blot blevet svinet til af Trump, som d. 15. april erklærede, at USA trak sin økonomiske støtte til WHO på grund af deres manglende evne til at håndtere pandemien og deres anderkendelse af Kinas behandling af epidemien.

Trumps håndtering af Covid-19 pandemien har svinget fra dag til dag - fra negligering og mangelende handling til beskyldninger mod Kina og WHO. Mens epidemien raser i USA - ikke mindst New York bruger Trump situationen til at føre valgkamp på baggrund af den sundhedsmæssige katastrofe - som nu efterlader et blodrødt fodspor i amerikansk økonomi med en rekordhøj arbejdsløshed (16 mio. som følge af Covid-19) og faldende aktiekurser.

Den verdesnorden som vi vil se efter Covid-19, vil formendtlig blot blive en tydeligere manifestation af allerede gældende udviklingstræk.

Et USA som forsætter under Trumps parole om "America First" med den begrundelse at USA hidtidige engagement i 'Verdenssamfundet' har været spild af penge, kræfter og menneskeliv og ikke har bidraget til amerikanernes egen velstand.

Siden finanskrisen i 2008/09 har USA og den amerikanske model mistet prestige og anseelse rundt om i verden, hvor mange - ikke mindst udviklinglande - har set mod Kina for andre måder at skabe udvikling og velstand. Det har da også faldet Trump for brystet at det blev Kina som siden slutningen af marts begyndte at sende værnemidler til Italien, Spanien og en række andre lande.

Fra samarbejde til afkobling

Mens der er almindelig enighed om at de udfordringer, som verden står overfor i dísse år , hvad enten det gælder pandemier, klimaforandringer eller flygtningesituatione, så kræver løsningen af disse problemer internationalt samarbejde. Ikke mindst er samarbejdet mellem USA og Kina vigtigt - ikke bare for landene selv men for verdensøkonomien som sådan.

Men det er ikke det internationale samarbejde som har præget de sidste par års forhold mellem verdens to største økonomier. Mange taler ligefrem om at der vil ske en afkobling mllem den amerikanske og den kinesiske økonomi. Der er næppe tvivl om at ønsket om en sådan afkobling kun vil blive forstærket af Covid -19 epedimien. USA og EU's afhængighed af Kina viste sig tydeligt i feb. 2020, hvor Covid-19 endnu kun blev set som et kinesisk problem. Nedlukningen af fabrikkerne i Kina, førte til manglende leverancer af varer, halvfabrikata m.v. til vestens virksomheder.

Det blev med ét tydeligt, hvilke svagheder der i en sådan situation var, med de lange verdensomspændende forsyningskæder mellem de kinesiske fabrikshaller og Vestens virksomheder og forbrugere. Ønsket om afkobling har tidligere været fremført af Trump, som har opfordret ameriakanske virksomheder til at vende hjem - og skabe arbejdspladser i USA ...og ikke i Kina. Kravet om en sådan afkobling mellem Vesten og Kina vil kun blive forstrærket efter Coronakrisen.

Heller ikke EU har udvist megen lederskab i forhold til Corona-pandemien. Her har det været de individuelle medlemsstater som har truffet deres egne valg og løsninger og en efter en lukket deres grænser. I de senere år har modstanden modat modtage flygtninge og migranter været stigende i stort set alle vestlige lande. Denne tendens vil givetvis kun blive forstærket efter Coronaepidemien, da migranter nu også vil blive anset som sundhedsmæssig risiko.

Vi har endnu ikke set hvordan Corona-pandemien vil udvikle sig i Afrika, men kombinationen af fattigdom, en eksplosiv befolkningstilvækst og Coronavirus vil få katastrofale konsekvenser for befolkningen. I takt med at disse 'svage stater' ikke kan tackle dette mix af problemer, vil man sandsynligvis opleve flere såkalte 'fejlslagne stater' , som ikke kan opretholde samfudets grundlæggende funktioner.

Endelig kan man frygte at Corona-pandemien, vil forstærke de anti-demokratiske kræfter som har været tydelige i de senere år. Under Coronakrisen har alle demokratiske stater ( dog foreløbigt med undtagelse af Sverige) måtte give mere magt til staten og begrænse borgernes frihedsrettigheder. I fremtiden kan man meget vel se et stigende ønske om mere statslig kontrol med økonomien og migration, hvor menneskerettigheder bliver set som 'krigens første offer' og en luksus man ikke kan tillade sig i en krisesituation.

Opdateres (næsten) dagligt ...