Kina foredrag

Kina noter:

OBS - Har ikke fået programmeret en metode til direkte at dele artiklen -
så du må blot kopiere URL ( altså linket) fra din webbrowser ... ;-)
d. 07-12-2022   (Kina-Vesten)

Xi Jinpings tre dages besøg i Saudi Arabien

På sin tredje udenlandsrejse efter 2020 (Covid) besøgte Xi Jinping onsdag - fredag (07-09/12/22) Saudi Arabien. Her blev han modtaget af en sygdomssvækket konge, kronprinsen m.fl i lufthavnen i Riyadh med pomp og pragt.

Under besøget mødtes Xi med ledere fra flere arabiske lande - herunder Egypten, Palæstina , Irak m. fl.

Mødet resulterede i indgåelsen af en lang række samarbejdsaftaler mellem Kina og SA.
Kina er i forvejen SA's største handelspartner. Golfstaterne er alle fokuseret på en diversificering at deres økonomier så de ikke alene er baseret på olieudvinding. Her kan samarbejdet med Kina være en løftestang, og der blev indgået samarbejdsplaner indenfor kinesiske højteknologi, elektriske biler, batterier, solceller, infrastruktur mv. Blandt andet indgik man en aftale om brug af Huawei Cloud services.
Mødet mellem Kina og Golfstaterne står i skærende modsætning til præs. Bidens besøg tidligere på året. Her kom Biden for at få Saudierne til at øge olieproduktionen, og rejste derfra med uforrettet sag.
Samhandel mellem Kina og den arabiske verden går langt tilbage historisk , men er i de senere år blevet intensiveret. En ting er Kinas behov for energi, men det er også et udtryk for at man i Golfstaterne og den Arabiske Verden, ser Kina som en mere pålidelig og fremtidsorienteret samarbejdspartner end USA . Man er træt af amerikansk kritik og belæring om interne forhold og en til tider meget fjendtlig retorik fra USA's side.


De arabiske lande var også de første til at tilslutte sig det kinesiske Belt and Road Initiative tilbage i 2014-16.
Selvom Saudi Arabien har været USA vigtigste allierede i den arabiske verden, så har samarbejdet alene handlet om sikkerhed / militærteknologi for olie. Samarbejdet med Kina er langt mere omfattende, og ikke mindst sker det på et grundlag af gensidig respekt og uden løftede pegefingre.

Kilder / læs mere:
1) The Heat: China-Arab Relations
2) China & Saudi Arabia, massive realignmen
3) China is Doing Something CRAZY to Muslims in the Middle East
Oprettet d. 22-03-2023