Kina foredrag

Kina noter:

OBS - Har ikke fået programmeret en metode til direkte at dele artiklen -
så du må blot kopiere URL ( altså linket) fra din webbrowser ... ;-)
d. 11-06-2021   (USA)

G7 mødet i Cornwall

Topmødet mellem G7 -landene (England, USA, Canada, Japan, Tyskland, Frankrig og Italien + EU) i Cornwall, var præs. Bidens første besøg i Europa. Formålet med mødet var ikke mindst at signalere til USA's allierede at "USA is back", som Biden formulerede det.

Mødet resulterede i en række hensigtserklæringer om at bekæmpe klimaforandringer, Covid-19 og ikke mindst Kinas voksende indflydelse på verdensøkonomien. Der var dog ikke konkrete forslag til hvordan dette skulle ske, udover generelle udsagn om at demokrati og menneskerettigheder trues af autoritære stater som ikke respekterer disse vestlige værdier og normer. (= Rusland og Kina).

I et kommuniké G7 landenes udenrigsministre fra 5. maj , opfordres Kina direkte til at deltage konstruktivt i "the rules-based international system" og for ikke at sikre basale frihedsrettigheder og menneskerettigheder for minoriteterne i Tibet og Xinjiang. Ligesom eksistensen af 'gen-uddannelseslejrene, tvangsarbejde og tvangssterilisation' direkte fordømmes. (se link)

Eneste konkrete forslag var et ønske om at øge investeringer i infrastruktur i udviklingslandene, ikke mindst i Afrika.
Dette skal først og fremmest ses som et forsøg på at imødegå Kinas ambitiøse Belt & Road Initiative, og den stigende indflydelse som dette projekt giver Kina. Tyske Angela Merkel understregede dog , at dette initiativ ikke var rettet mod Beijing.

Kilder / læs mere:
1) Udenrigsministerenes Kommunike fra G7
2) G7 Foreign and Development Ministers’ Me
Oprettet d. 16-06-2021