Kina foredrag

Kina noter:

OBS - Har ikke fået programmeret en metode til direkte at dele artiklen -
så du må blot kopiere URL ( altså linket) fra din webbrowser ... ;-)
d. 15-05-2021   (Xinjiang)

Tvangsarbejde og salg af arbejdere i Xinjiang

BBC referer d. 15/05/21 til en rapport fra fra
Sheffild Hallman Universitet, som angiveligt dokumenterer at der anvendes tvangsarbejde i fremstillingen af råmaterialet Polysilicon som anvendes i solceller. Ca. 75 % af verdens samlede forsyning med Polysilicon kommer fra fra Kina, og heraf alene 45 % fra Xinjiang.

Rapporten har særlig fokus på det kinesiske
'labour transfer' program, som beskrives således i rapporten:
labour transfers are deployed in the Uyghur Region within an environment of unprecedented coercion, undergirded by the constant threat of re-education and internment.
Many indigenous workers are unable to refuse or walk away from these jobs, and thus the programmes are tantamount to forcible transfer of populations and enslavement.


Kinesiske myndigheder afviser, at der er tale om tvang , men at programmet med 'labour transfer' er en del af Kinas fattigdomsbekæmpelses politik.

En kinesisk regerings rapport fra nov.2020 angiver at i alt 2.6 mio. Uyghurer og andre minoritetsgrupper, er overført til landbrugsarbejde eller fabriksarbejde hovedsageligt indenfor Xinjiang men også til Kinas øvrige provinser.

Bomuld og tvangsarbejde


BBC artiklen her ligger i forlængelse af de seneste måneders vestlige angreb på bomuldsproduktionen i Xinjiang. Xinjiang tegner sig for ca 20 % af verdens bomuldsproduktion og 80 % af Kinas samlede bomuldsindustri.

Kampagnen mod den kinesiske bomuldsindustri startede da Better Cotton Initiative (BCI) i marts 2020 besluttede at bryde samarbejdet med producenterne i Xinjiang , med henvisning til "vedvarende beskyldninger om brugen af tvangsarbejde" i Xinjiang.
Efter at USA i sept. 2020 lagde restriktioner på import af Xinjiang bomuld, besluttede en række vestlige tekstilvirksomheder som H &M, Nike, Hugo Boss o.m.a. , at indstille deres leverancer fra Xinjiang. Kinesiske forbrugere reagerede ved at boycotte de vestlige mærker, og i stedet vælge kinesiske tøjproducenter.

Det er meget svært at se hvori den kinesiske 'forbrydelse' består. Det er på ingen måde usædvanligt at man i Kina arbejder langt fra hjemmet og endda i andre provinser. Mere end 250 migrantarbejdere har gjort dette i de sidste 20-30 år. Færdiguddannede kandidater fra universiteter - bliver således også sendt på 'tvangsarbejde' i andre provinser efter endt uddannelse. F.eks kan medicinstuderende efter endt uddannelse, blive sendt til fattige landdistrikter i de indre provinser - herunder Tibet og Xinjiang, for så at sige at aftjene en 'samfundsmæssig værnepligt'.

Kilder / læs mere:
1) BBCs artikel om tvangsarbejde
2) BBC om tvangsarbejde i bomuldsindustrien
Oprettet d. 16-05-2021