Kina foredrag

Kina noter:

OBS - Har ikke fået programmeret en metode til direkte at dele artiklen -
så du må blot kopiere URL ( altså linket) fra din webbrowser ... ;-)
d. 31-12-2020   (Xi-Jinping)

Handelsaftale (CAI) mellem Kina og EU

D. 31. dec 2020 afslutter EU og Kina en omfattende handelsaftale (Comprehensive Agreement on Investment, CAI) . Aftalen vil ikke mindst fremme tyske bilproducenters investeringer i Kina , men også europæiske Forsikringsselskabers investeringsmuligheder i Kina. Aftalen fjerner således det tidligere krav om at udenlandske investorer i Kina skal indgå 'Joint Ventures' med kinesiske firmaer.
Det er ikke mindst Tyskland som har presset på for at få aftalen igennem. for mange tyske virksomheder - ikke mindst bilindustrien er Kina blevet deres vigtigste marked. Kina står således for 40 % af VW globale bil salg. Som den tyske leder af Eu's handelskammer for Kina siger: "If you are not at the table, you are on the menu" .

Handelsaftalen er endnu ikke godkendt i EU parlamentet.(1) Kritikere af aftalen fremhæver at EU med aftalen har undermineret muligheden af en samlet Vestlig front mod Kina under den nyvalgte Joe Biden i USA. Mens EU ikke var inviteret med i Trumps handelskrig med Kina, har EU haft økonomiske interesser i at styrke samarbejdet, og for Kina repræsenterer handelsaftalen en politisk - diplomatisk sejr, i en verden som er blevet stadig mere Kina-fjendtlig.

Aftalen følger efter at Kina i November 2020, indgik en frihandelsaftale med 14 asiatiske lande - herunder Japan, og Singapore.

(1) Investeringsaftalen blev d. 18. maj nedstemt af et overvældende flertal af EU Parlamentets medlemmer. Parlamentet kræver at Kina løfter tidligere indførte sanktioner mod navngivne personer og organisationer i EU som har kritiseret Kinas politik i Xinjiang.
De kinesiske sanktioner kom som svar på lignende sanktioner fra EU mod kinesiske embedsmænd i Xinjiang, som man beskyldte for at stå bag menneskerettigheds krænkelser i Xinjiang.

Kilder / læs mere:
1) South China Morning Post

Oprettet d. 31-05-2021