Kina-historie.dk

Ny Coronavirus 2019-20

4. feb. 2020 - af Otto Leholt
En humanitær katastrofe udvikler sig i Kinas Hubei provins, hvor 50 mio. mennesker siden 23 jan. har været lukket ind i deres huse - alene med frygten for fremtiden. Imens antallet af smittede og døde stiger fra dag til dag, spreder rasictiske anti-kinesiske reaktioner sig i hele Sydøstasien og nu også i Vesten. Epidimiens omfang er endnu ikke erkendt, og konsekvenserne på kort og langt sigt syntes uoverstuelige!
30. dec. 2019

I dec. 2019 viste de første sygdomstilfælde sig i provinshovedstaden Wuhan (se kort). Lægen Li Wenliang sendte d. 30.dec en besked på WeChat hvor han fortalte om syv patienter fra et lokalt fiskemarked, som var blevet diagnosticeret med en SARS-lignende infektionssygdom.

Li Wenliang blev kort efter beskyldt af politiet for "rygte-spredning". Samme dag udsendte Wuhan Municipal Health Commission en meddelelse til Wuhans sundhedsinstitutioner om, ikke at udsende behandlingsinformationer til offentligheden uden yderligere autorisation. Dagen efter, d. 31. dec., orienterede myndighederne i Wuhan om sygdomsudbrudet ligesom WHO blev orienteret. 14 dage efter var Li Wenliang selv blevet syg og blev senere diagnosticeret med Coronavirus. D. 7. feb. blev det meddelt, at han var død af coronavirus og rundt om i Kina blev han hyldet og æret som en folkets helt. Som lægen der fortalte sandheden og betalte med sit liv. Se reaktioner på Li Wenliangs død

kilde: CNN
D. 7. jan havde kinesiske videnskabsfolk identificeret den nye virus som en ny type af den ellers velkendte 'coronavirus' . I den følgende uge blev der ikke rapporteret om nye tilfælde, og sundhedsmyndighederne mente på dette tidspunkt ikke, at virus smittede fra menneske til menneske.

D. 12. jan oplyser WHO for første gang om en ny lungebetændelse i Wuhan forårsaget af en ny coronavirus med betegnelsen 2019-nCoV.

Indtil d.17. jan havde myndighederne i Wuhan kun rapporteret om 41 smittede, men så vokser antallet drastisk - og d. 20 jan. opgives antallet til 198. Samme dag giver præsident Xi Jinping order til "resolut at forhindre spredningen af sygdommen". Samme aften meddeler en regeringsansat ekspert i luftvejssygdomme, at den nye virus kan smitte fra menneske til menneske.

d. 23. jan tager myndighederne en drastisk og konsekvent beslutning om helt at lukke ned for al ind- og udrejse af millionbyen Wuhan. Ulykkeligvist havde ca. 5 mio. menneskser allerede forladt byen for at besøge familiemedlemmer i forbindelse med den kinesiske Nytårsfest d. 24. jan.

Ferieperioden for Det Kinesiske Nytår skulle løbe fra 24.- 30. jan, men blev i første omgang forlænget til d. 3. feb af hensyn til smittefaren. Siden har myndighederne bedt de større virksomheder om ikke at genåbne før tidligst 10.feb og i Wuhan d. 14. feb. og vil sandsynligvis blive forlænget.

Der blev nu rapporteret om virus tilfælde i alle kinesiske provinser og i et interview på CCTV d. 27. jan. indrømmede Wuhans borgmester, at man ikke havde viderebragt information om den nye virus "in a timely fashion"

Wuhans 11 mio. indbyggere har nu (5. feb) siddet indendøre i deres lejligheder i 14 dage. Kun ét familiemedlem må gå på gaden af gangen for at købe mad og fornødenheder i de supermarkeder som endnu har åbent ... og som har varer på hylderne. Gaderne ligger øde hen, ingen trafik , ingen mennesker.

Alle byer i Hubei provinsen - med ca. 59 mio. indbyggere - er spæret af for ind- og udrejse. I de titusinder af landsbyer har beboerne selv stillet vejblokader op- og nægter fremmede adgang til landsbyerne.

Alle steder i Kina er offentlige forlystelser, restauranter, skoler og institutioner m.v. lukket ned på ubestemt tid.

Facts om Coronavirus (SARS-CoV-2 / Covid-19)

WHO har navngivet den nye virus som SARS-CoV-2, og sygdommen som Covid-19.

D. 31. jan erklærer WHO, at coronavirus anses for en international sundhedskrise. WHO havde tidligere afholdt hastemøder om den nye coronavirus d. 22. og 23. jan.

På et international møde for læger og specialister erklærede en talsmand for WHO i uge 7 , at "Coronavirus udgør en alvorlig trussel for verden".

Sådan påvirker Coronavirus kroppen. I de første uger anslog man inkubationstiden til 4-5 dage , nu taler man om 14 dage.
kilde CNN

What You need to know about Coronavirus

Antal smittede / døde:

20. jan: et par hundrede smittede/ 4 døde
23. jan: 440 smittede / 9 døde
29. jan: 6.000 smittede / 127 døde
3. feb. 17.000 smittede
4. feb: 20.500 smittede / 427 døde
5. feb: 24.000 smittede / 500 døde
7. feb: 31.161 smittede / 636 døde
10. feb: 40.500 smittede / 910 døde
11. feb: 108 døde indenfor sidste døgn !
12. feb: 45.170 smittede / 1.115 døde

Ny diagnose metode indføres ->

13. feb: 60.107 smittede / 1.363 døde
(> 200 indefor sidste døgn)

kilde

I Wuhan starter man d. 25. jan med opførslen af to nye hospitaler til behandling af de syge. Huoshenshan Hospital (herover) skal rumme 1000 og Leishenshan Hospital 1400 patienter. Huoshenshan Hospital stod færdigt d. 2. feb efter 10 dages arbejde og det andet forventes færdig et par dage senere.

Reaktioner i udlandet

I Danmark ...

Herhjemme bragte Jyllands-Posten mandag d. 27. jan en dagens tegning af det kinesiske flag, hvor de fem stjerner var udskiftet med coranaviruser. Den Kinesiske Ambassade i Danmark udsendte herefter en pressemeddelelse hvor man krævede en undskyldning fra avisen til det kinesiske folk, som følte sig krænkede over den manglende medfølelse og sympati med døde og syge i Kina.
Jyllands-Posten d. 27. jan.2020 - bruger ytringsfriheden til at identificere det kinesiske folk med coronaviruset

Dette blev mødt med voldsomme reaktioner i fra Jyllands-Posten og flere medier og politikkere, om at vores ytrings- og pressefrihed ikke skulle dikteres fra Kina. Jyllands-Posten chefreadaktør forsvarede sig i medierne med, at Jyllands-Posten ikke udkom i Kina.

I Weekendavisen d. 31. jan. forsvarer Martin Krasnik Jyllands-Postens tegning og afslutter sin lederartikel med følgende:

TOTALITARISME kan ikke leve med frihed. Bevæbnet med uendelige økonomiske midler og trusler om boykot breder den totalitære syge sig i form af censur, selvcensur og overvågning. Det er en virus, ingen ved, hvordan de skal behandle, selvom alle kender kuren: ytringsfrihed, tolerance for politiske modstandere og demokratisk standhaftighed.
(Martin Krasnik 31. jan Weekendavisen)
Den sidste uge i jan (uge 5) rapporteres der fra dag til dag om nye tilfælde af coronavirus udenfor Kina. Fra dansk Seruminstitut oplyses i starten af ugen, at vi ikke har grund til bekymring i Danmark og at beredskabet er på plads. Dags dato - d. 4. feb - er der konstanteret smittede i mindst 23 lande udenfor Kina.

D. 27 jan. kommer første mistanke om at en danskstatsborger, netop hjemvendt fra Wuhan, kan være smittet med coronavirus. Det afkræftes dog dagen efter. Udenlandske statsborgere som opholder sig i Kina bliver hjemsendt, og al indrejse til og fra Hubei provinsen frarådes af danske sundhedsmyndigheder.

I nyhederne på TV2 News (3. feb.) koncentrerer man sig om konsekvenserne for danske virksomheder og deres produktleverancer fra Kina.

D. 4 feb strammes rejsevejledningen og danske sundhedsmyndigheder fraråder al unødvendig indrejse til hele Kina.

D. 7. feb indlægges en kinesiske kvinde som ankommer til Kastrup Lufthavn med symptomer på virus. Hun erklæres senere på dagen negativ for coronavirus.

Ellers fylder Coronavirus ikke meget i de danske medier - nogen opmærksomhed har der været omkring krydstogsskibet i Yokohama.

Udlandet ...

D. 31. jan indstillede British Airways alle flyvninger til og fra Kina. D. 1 feb. annulerer en lang række luftfartsselskaber deres flyvninger til og fra Kina - herunder SAS.

Mandag d. 3 feb. styrtdykker aktiekurserne med ca 9 % på Shanghai børsen. Oliepriserne følger efter som udtryk for den økonomiske afmatning som Kinas stigende isolation har medført.

“It’s very, very transmissible, and it almost certainly is going to be a pandemic,” said Dr. Anthony S. Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Disease.
“But will it be catastrophic? I don’t know.”

kilde
Tysk journalist rapporterer fra Beijing d. 6. feb
Englænder viser rundt i et Wuhans øde gader 26. jan
Xenofobia og racisme mod kinesere...
I de sidste par uger af jan. blev folk Hubei og ikke mindst Hubei-provinsen mødt med en stigende usikkerhed og decideret frygt i det øvrige Kina. Flere steder er der eksempler på at mennesker fra Hubei bliver nægtet adgang til hoteller eller restauranter i andre kinesiske provinser.

Frygten for den nye "Gule Fare" bredte sig hurtigt på de sociale medier i det øvrige sydøstasien, hysteriske konspiratinsteorier, men også stærkt racistiske anti-kinesiske kommentarer mod kineserne, deres spisevaner, kultur m.v.

Restaurant et sted udenfor Kina

Racisme mod kinesere er ikke nyt. Nyt er det imidlertidig at Kina er blevet en økonomisk stormagt og flere steder ses som en direkte trussel mod vores beskæftigelse og velstand og tillige vores politiske idealer. Hertil kommer et steoreotypt billede af kineserne som mekaniske arbejdsrobotter blottet for menneskelige følelser, kreativitet og personlighed. Altsamment bidrager til en de-humanisering af kineserne, Kina og den kinesiske kultur.

Indrejseforbud

I slutningen af uge 5 har flere lande i Asien og Europa samt USA, lukket af for indrejse for alle fremmede statsborgere der de seneste 14 dage har befundet sig i Kina. Egne statsborgere kommer i karantæne mens de undersøges for virus.

I Danmark har man d.d. (7.feb) endnu ikke lukket for indrejsende fra Kina, idet de danske myndigheder henholder sig WHO som p.t. ikke anbefaler indrejseforbud.

Air China lander hver fredag og søndag i København med kinesiske turister, og spørgsmålet om indrejseforbud var emnet for P1 Debat torsdag d. 6.feb. Meninger er delte - nogle sammenligner med almindelig influenza epedimier som har større dødtal end der for nuværende er kendt i forbindelse med coronavirus.

Andre påpeger at antallet af smittede i Kina givetvis er langt langt større end de nuværende opgørelser angiver. Hertil at at stigningen af antal smittede i Kina er ekspontielt stigende trods den massive 'lock down' af store dele af Kina. Hertil kommer at nuværende testmetoder er usikre, og at smittede uden symptomer angiveligt kan smitte andre. Inkubationstiden menes nu at være ca. 14 dage og en vaccine eller effektiv behandling findes endnu ikke..

Flere krydstogtskibe med tusinder af passager er blevet afvist landgang i Italien, Japan, Hong Kong med henvisning til at en eller flere passagere var mistænkt for at have coronavirus. Krydstogsskiber Diamond Princess ankom til Yokohama mandag d. 3. feb med 3.700 passagerer og besætningsmedlemmer. Passagerne har fået karantæne og skal forblive i deres kahytter i 14 dage , mens mistænkte syge bliver testet. Der er pt (7. feb) fundet 61 smittede ombord på skibet.
Fortsættes ....